Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Google-brugere overvåget af spionprogram

Næsten 40.000 danskere har downloadet et program, der i skjul sender oplysninger om deres færden på internettet til en server i USA, Hvad er motivet?

 39.289 danskere har downloadet programmet, der spionerer mod brugeren. Foto: Toshifumi Kitamura/AFP
39.289 danskere har downloadet programmet, der spionerer mod brugeren. Foto: Toshifumi Kitamura/AFP

Når tusindvis af danskere har benyttet sig af et tilføjelses­program til Googles internetbrowser Chrome, har de samtidig delt ud af deres privatliv.

Programmet – et såkaldt plugin – gør det muligt for brugerne at tage billeder af hele hjemmesider, så brugeren også kan se siderne uden at være online. Men sammen med programmet er der blevet downloadet et spionprogram, som i skjul har sendt minutiøse data om brugernes færden på internettet til en server i USA. Det viser en gennemgang af tilføjelsesprogrammet »Webpage Screenshot«, som IT-sikkerhedsfirmaet CSIS har lavet.

På verdensplan har mere end 1,2 millioner mennesker downloadet programmet, mens det er blevet hentet 39.289 gange i Danmark, siger Peter Kruse, der er IT-sikkerhedsekspert og direktør i CSIS.

»Der er indsamlet en sværm af oplysninger om, hvordan bestemte brugere har surfet rundt på internettet. Programmet har gjort det muligt at se, hvilke sider brugerne besøger, og hvornår de gør det. Oplysningerne sendes tilbage til serveren i USA, hvor de kan indsamles. Det er dybt ulovligt,« siger Peter Kruse.

Svenske virksomheder ramt

Der er dermed også et dansk spor i sagen, som det svenske medie Dagens Nyheter beskrev tirsdag. En ekspert fra IT-sikkerheds­virksomheden Sentor MSS sagde til avisen, at flere svenske virksomheder er ofre for spionprogrammet, samt at der ikke er en logisk grund til, at oplysningerne indsamles.

Det er endnu uvist, om danske virksomheder er blevet overvåget af programmet, og hvad personen bag programmet har brugt de indsamlede oplysninger til. Til Dagens Nyheter siger manden bag programmet, at han har brugt oplysningerne til at udarbejde statistikker om internetadfærd for herefter at sælge oplysningerne videre.

Ifølge Peter Kruse er der dog ikke tvivl om, at oplysningerne er så detaljerede, at man kan bruge dem til at kortlægge en persons færden på nettet, hvis man ønsker det. Desuden vidner opbygningen af programmet om, at det er lavet med et ulovligt formål:

»Programmet er indrettet sådan, at det er først er installeret i en periode, inden det begynder at høste data. Det ser ud, som om man har ønsket at maskere formålet med appen for at få det til at se ud, som om det er legitimt, siger Peter Kruse.

Google har fjernet program

Der er generel grund til at være mere påpasselig med, hvad man downloader, mener Birgitte Kofod Olsen, formand for Rådet for Digital Sikkerhed. Sagen viser ifølge hende, at forbrugerne generelt er for ukritiske.

»Forbrugeren har generelt ikke nok viden om, hvilken risiko de udsætter sig selv for, og det her er jo en alvorlig krænkelse af privatlivet. Derfor skal forbrugerne også være meget mere påpasselig og kritiske i forhold til, hvad de vælger at downloade. Og så understreger det også, at der er en forpligtelse for ud­bydere som Google i forhold til, hvilke ydelser og programmer de vælger at promovere,« siger Birgitte Kofod Olsen.

Tilføjelsesprogrammet »Webpage Screenshot« er ikke udviklet af Google, men kunne indtil tirsdag downloades gratis i Google Chromes Webshop, hvor man kan downloade en række forskellige tilføjelser til den populære browser. Googles danske afdeling oplyser til Berlingske, at udbyderne af programmer ikke har lov til at promovere deres produkter via Google, hvis de bryder virksomhedens etiske retningslinjer. Tilføjelses­programmet er nu fjernet fra Googles webshop.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.