Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gode tilbud ender som madspild

Miljøministeren opfordrer nu kraftigt supermarkederne til at sælge mindre pakker mad og skære ned på mængderabatterne for at undgå madspild.

ARKIVSOLO - BT BM Netto på Nørre voldgade. Dansk Supermarked har netop fremlagt et positivt regnskab.
ARKIVSOLO - BT BM Netto på Nørre voldgade. Dansk Supermarked har netop fremlagt et positivt regnskab.

Skraldespande rundt omkring i landet bugner med frugt, grønt og brød, som sagtens kunne have været spist.

Danske forbrugere spilder 260.942 ton mad om året. Det svarer til næsten en fjerdedel af al vores affald, viser en ny rapport fra Miljøministeriet. Og madspildet er især stort hjemme hos singler og i de små husstande. En person i en etagebolig smider 40 procent mere mad i skraldespanden end en person i en enfamiliebolig. Madspildet for en dansker i en etagebolig er nemlig 1,14 kg per uge – 59,2 kg per år – mens en person i en familiebolig smider 810 gram ud om ugen svarende til 42 kg per år.

Det skyldes ifølge rapporten, at husstandene er mindre i etageboliger end i enfamilieboliger, og at mængderabatter og store pakker betyder, at især singler kommer til at købe mere, end de kan nå at spise.

Det får nu miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til at opfordre supermarkederne til at sælge mad i mindre portioner og skære ned på mængderabatterne.»Der er tilsyneladende brug for, at forbrugerne får mulighed for at handle mindre ind, og jeg opfordrer klart supermarkederne til at følge erfaringerne fra de steder, som er begyndt at sælge mindre mængder af mad beregnet til husstande med én person. Der har vi et meget simpelt redskab til, at de, der bor alene, har mulighed for at købe ind svarende til deres behov frem for at smide større mængder mad ud,« siger Kirsten Brosbøl, som til efteråret går i dialog med bl.a. forbrugerbevægelsen Stop Spild af Mad om, hvordan man kan mindske madspild. Og det er vigtigt med tiltag, som gør det nemmere for singler at købe mindre ind ad gangen, mener stifteren af Stop Spild af Mad, Selina Juul.

For svært at købe ind for singler

Den nye rapport bekræfter det billede, hun allerede har af, at det er alt for svært for singler at købe ind efter deres behov for at undgå spild

»Singler og enlige er et fokusområde, der lige nu er tabt på gulvet. Jeg synes, at man som producent bør finde nogle smartere emballageløsninger og indføre etstyks-rabatter i stedet for mængderabatter for at tage hensyn til singlerne, som faktisk udgør en femtedel af befolkningen. Hvis du bor på landet og har en kummefryser, kan du måske fryse maden ned, men i etageboliger bor der ofte enlige og singler, som ikke har brug for de store portioner, og så er der desværre meget mad, der går til spilde,« siger Selina Juul.

Hun fremhæver supermarkedskæden Rema 1000 som et godt eksempel, fordi den har afskaffet flerstykstilbud og sælger frugt og grønt efter vægt.

Men nu lover også COOP, som står bag Kvickly, Brugsen, Irma og Fakta, at der i år vil blive introduceret initiativer, der gerne skal begrænse madspildet. For eksempel flere etstykstilbud og mulighed for at købe kødpakker, der vejer mindre end 500 gram.

»Vi er meget optaget af, at en stor del af befolkningen bor alene, og vi arbejder løbende på at få mindre pakkestørrelser,« siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos COOP.

Forbrugerne skal dog ikke forvente, at de mindre pakker bliver meget billigere end de store.

»Udfordringen er, at prisforskellen på de mindre pakker og de store bliver relativt lille,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.