Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gifte mænd producerer mindre testosteron

Kroppen reagerer på vielsesringen ved at sætte produktionen af testosteron ned, viser studie.

Når mænd indgår i et ægteskab eller fast forhold, holder deres krop op med at producere lige så meget testosteron. Free/Colourbox
Når mænd indgår i et ægteskab eller fast forhold, holder deres krop op med at producere lige så meget testosteron. Free/Colourbox

Mænd ændrer sig ved at blive gift eller komme i et fast forhold. Helt bogstaveligt. Det viser et studie fra hormonlaboratoriet på Rigshospitalet.

Når mænd sætter vielsesringen på fingeren eller forpligter sig til et fast forhold, reagerer kroppen ved at skrue ned for produktionen af testosteron.

Studiet bygger på blodprøver taget med ti års mellemrum fra en gruppe mænd.

Resultaterne viser en klar sammenhæng. Alle mænds testosteron-niveau falder med alderen. Hos de mænd, der i løbet i af de ti år gik fra et forhold til at være enlig, var faldet dog entydigt mindre.

Modsat accelererede faldet i produktionen af hormonet hos de mænd, der gik fra en status som enlig til et fast forhold eller i et ægteskab.

Resultatet tyder derfor på én ting, forklarer Anna-Maria Andersson, som er forskningsleder på hormonlaboratoriet på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion.

- Det tyder på, at det at være sammen med en kvinde eller bo i et forhold modificerer mænds kønshormoner, siger hun.

Ændringen kan ifølge forskerne være kroppens forsøg på at tilpasse sig til sine livsforhold.

- Testosteron er med til at gøre mænd mere konkurrencemindede og mere udfarende. Det er godt, når man skal ud og finde sig en kæreste eller ud at score, siger Anna-Maria Andersson.

- Men i det øjeblik hvor du skal tage dig af en familie, nytter det ikke noget, at du ligger i konkurrence med din kone. Så er der behov for andre ting.

Forsøgets resultater bygger på blodprøver fra 1113 danske mænd. Resultaterne skulle i første omgang bruges til studier af hjertekarsygdomme.

Anna-Maria Andersson forsikrer om, at ingen af udviklingerne i mængden af testosteron er farlig. Hvis niveauet af testosteron bliver for lavt, kan kroppen kompensere ved at danne andre hormoner.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.