Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

USAs hemmelige atombase sank i isen - Nu skal den findes igen

Tirsdag kickstarter Geus ekspeditionen til den forladte atombase, Camp Century, der er sunket i indlandsisen.

Den amerikanske Grøndlandsbase »Camp Century« havde indtil 1967 en fungerende atomreaktor kørende under indlandsisen. Reaktoren efterlod lavradioaktivt spildevand - og hvis isen smelter, vil det radioaktive vand frigives. Derfor er forskere nu igang med at undersøge det præcise omfang af radioaktiviteten. Her ses militærfotos af basen.
Den amerikanske Grøndlandsbase »Camp Century« havde indtil 1967 en fungerende atomreaktor kørende under indlandsisen. Reaktoren efterlod lavradioaktivt spildevand - og hvis isen smelter, vil det radioaktive vand frigives. Derfor er forskere nu igang med at undersøge det præcise omfang af radioaktiviteten. Her ses militærfotos af basen.

Et forskerhold på seks mand skal denne sommer tilbringe 18 dage langt inde på indlandsisen øst for Thule.

Her drev USA indtil 1967 blandt andet en atomreaktor på basen Camp Century i gange under isen.

Ekspeditionen starter tirsdag med afsendelsen af holdets container med grej.

Fra midt juli skal forskerne med en radar trukket efter en snescooter finde ud af, hvor dybt i den frosne iskappe de mange ton skrot og spildevand, som amerikanerne efterlod, ligger i dag.

Derudover skal ekspeditionen opstille tre målestationer, der via satellit sender data om klimaet hjem til København, fortæller ekspeditionens leder, den 35-årige canadiske klimaforsker William Colgan.

- Det bliver en kæmpe logistisk udfordring, for vi skal medbringe alt - hver en bolt og møtrik. Det bliver hårdt og drænende, men forskningspotentialet er så unikt, at det bestemt er besværet værd, siger han.

William Colgan er selv den indirekte årsag til, at ekspeditionen skal af sted.

Sidste år var han hovedforfatter til en opsigtsvækkende videnskabelig artikel om Camp Century-basen, der gav genlyd i både Grønland og Danmark.

Ifølge artiklen kan klimaforandringer nemlig i løbet af dette århundrede føre til en delvis optøning af den sunkne base.

Og da efterladenskaberne inkluderer lavradioaktivt kølevand fra en atomreaktor, fik det de grønlandske myndigheder op af stolen.

Især den tidligere grønlandske udenrigsminister Vittus Qujaukitsoq langede kraftigt ud efter Danmark, der lidt nølende gik med til at stable en ekspedition på benene.

I sidste uge tog statsminister Lars Løkke Rasmussen endnu et skridt og varslede 150 millioner kroner til at rydde op på gamle amerikanske militæranlæg i Grønland.

Geus' ekspedition skal ikke rydde op, men forventer tværtimod at efterlade 400 kilo grej på isen.

Ekspeditionen ventes at vare til 9. august.

De indsamlede data bliver fra cirka 1. august løbende publiceret på hjemmesiden www.campcenturyclimate.dk, hvor alle kan følge med.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.