Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gerningsmænd bag terror har ofte kriminel baggrund

Tre ud af fire, som har begået terror i Vesten de seneste fire år, har en kriminel fortid, viser undersøgelse.

Af de 25 personer, der har gennemført såkaldte terroraktioner i Vesten de seneste fire år, har 18 begået anden - ofte alvorlig - kriminalitet forinden.

Det viser en undersøgelse fra Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, skriver Jyllands-Posten søndag.

Undersøgelsen omfatter de i alt 21 angreb, der er blevet begået i Europa, Nordamerika og Australien fra januar 2012 til august 2015.

Med i opgørelsen er derfor også skudangrebene i København i februar sidste år, hvor gerningsmanden, Omar el-Hussein, nåede at skyde og dræbe to civile, før han selv blev skudt og dræbt af politiet.

Omar el-Hussein havde flere domme bag sig, blandt andet en dom på to års fængsel for et knivoverfald. Samtidig havde han ifølge Københavns Politi tidligere været en del af bandemiljøet i hovedstaden.

De vestlige lande står over for et voksende problem med de såkaldte crossovers, som bevæger sig fra almindelige kriminelle miljøer til militante radikaliserede grupperinger. Det vurderer den svenske terrorforsker, Magnus Ranstorp.

- Man skal tage udviklingen med disse crossovers med største alvor. Når de krydser over i det radikaliserede miljø med erfaringer fra den kriminelle verden, er de vant til at håndtere våben og bruge vold, siger han til Jyllands-Posten.

- De vil derfor have lettere ved at slå ihjel, fortsætter han.

Politiets Efterretningstjeneste, PET, oplyser i en skriftlig kommentar til avisen, at tjenesten i samarbejde med dansk politi har "fokus på at styrke indsatsen mod de såkaldte crossovers".

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.