Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gassen er gået af asyl-ballonen

I sidste måned kom der ifølge justitsministeren næsten 3.000 asylansøgere til Danmark, men ifølge politiet er antallet af asylansøgere i denne måned »mærkbart mindre end i september«.

Sommeren igennem har der været kø for at blive registreret som flygtning i Sandholmlejren. I løbet af årets første ni måneder er 11.000 flygtninge fra primært Syrien kommet hertil. Foto: Nikolai Linares
Sommeren igennem har der været kø for at blive registreret som flygtning i Sandholmlejren. I løbet af årets første ni måneder er 11.000 flygtninge fra primært Syrien kommet hertil. Foto: Nikolai Linares

Den store strøm af asylansøgere i Danmark i år er tilsyneladende kulmineret i september, da små 3.000 flygtninge valgte at søge asyl herhjemme.

Tallene for september blev præsenteret af justitsminister Mette Frederiksen (S) i går, og dermed har Danmark til og med sidste måned modtaget næsten 11.000 asylansøgere i år, hvilket er det højeste antal siden 2001.

For nylig meddelte tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S), at så mange som 20.000 asylansøgere kunne ende med at finde vej til Danmark i løbet af 2014.

Ifølge Mette Frederiksen kom der i september cirka 600 flere asylansøgere end i august. De fleste fra Syrien og Eritrea.

»De nye tal for asylansøgere viser, at der er behov for, at regeringen nu fremsætter sit lovforslag, som strammer reglerne for asyl,« siger ministeren i en pressemeddelelse:

»Verden ser de største flygtningestrømme nogensinde siden Anden Verdenskrig. Vi skal hjælpe i den helt særlige situation og beskytte de mennesker, der har behov for det. Men vi skal samtidig være realister, for Danmark er et lille land, der også skal kunne håndtere integrationsopgaven ude i kommunerne.«

Men ifølge Berlingskes oplysninger er strømmen af flygtninge til Danmark faldet drastisk i denne måned. Udviklingen bliver sat i forbindelse med alt fra regeringens budskab om, at den vil gøre det sværere for syrere og andre krigsflygtninge at få familiesammenføring, til at der bliver stoppet langt flere menneskesmuglere end tidligere.

Berlingske erfarer, at der i løbet af oktober dagligt er kommet 50-60 asylansøgere til Danmark, hvilket er halvt så mange som de omkring 120, der dagligt kom hertil i sommermånederne, da årets flygtningestrøm for alvor voksede.

Søndag blev der blot registreret 13 nye asylansøgere, hvilket er færre end de omkring 20 asylansøgere, der hver dag kom til landet sidste år, da Danmark endte med at tage imod cirka 7.500 flygtninge. I går var tallet dog oppe på 45.

Togstrejke og dårligt vejr

Faldet i oktober bliver beskrevet som dramatisk, men det endog meget store fald i weekenden kan dog også have andre årsager end politiske og politimæssige. I Tyskland har der nemlig været togstrejke, mens lokale vejrforhold ikke har tilladt sejlads over Middelhavet, som mange flygtninge er nødt til at passere på deres vej til Europa.

Vicepolitiinspektør Claus Birkelyng fra Rigspolitiets Nationalt Udlændinge Center (NUC) vil ikke kommentere de konkrete tal, men politiet bekræfter udviklingen.

»De seneste tre uger kan vi mærke, at antallet af nyankomne asylansøger til Danmark er mærkbart mindre end i september, selv om tallet fortsat er højt sammenlignet med 2013,« oplyser han i en mail:

»Efterslæbet med asylregistreringen hos politiet er væk, og vi registrerer nyankomne asylansøgere den dag, de kommer til Danmark.«Ifølge justitsministeren er der ikke ændret ved, at det samlede antal asylansøgere i 2014 kan bevæge sig op mod 20.000.

»Der er dog ikke tale om en konkret prog-nose, men et helt foreløbigt overordnet skøn, der er behæftet med betydelig usikkerhed,« tilføjer hun.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen ser september-tallene som udtryk for, at regeringen »ikke har styr på meget – hvis noget – i forhold til asyl- og udlændingepolitikken«.

»Den har ellers alle muligheder. Den kunne for eksempel have lyttet til vores forslag fra før sommer om, at asylansøgere kun skal have midlertidige opholdstilladelser på ét år ad gangen,« siger han.

Han anerkender faldet i asyltallene for oktober, og han vil ikke afvise, at det hænger sammen med regeringens udmeldinger om stramninger af såvel opholdstilladelser som familiesammenføringer.

»Men tallene er altså stadig høje,« tilføjer Martin Henriksen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.