Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gå under jorden og oplev Den Kolde Krig

Koldkrigerisk. Fra begyndelsen af 1950erne til Muren og Sovjetunionens fald var Stevnsfortet i Rødvig en vigtig brik i NATOs og Danmarks forsvar. Fortet blev nedlagt i 2000, men opruster nu som museum.

Museumsinspektør Helle Ålsbøl ved Nike Hercules-missilet på Stevns. Foto: Brian Berg
Museumsinspektør Helle Ålsbøl ved Nike Hercules-missilet på Stevns. Foto: Brian Berg

Et 12 meter langt og flere ton tungt eksemplar af flyvevåbenets største missil nogensinde knejser nu som et vartegn over det kommende Koldkrigsmuseum i Stevnsfortet påØstsjælland.

Det drejer sig om et af de Nike Hercules-missiler, der bl.a. var opstillet i Sigerslev et par kilometer fra Stevnsfortet, indtil typen blev afløst af Hawk-missilet i 1980. Det aktuelle missil har været opmagasineret på den nu nedlagte Flyvestation Skalstrup, siden det blev pillet ned i Sigerslev. Jord-til-luft-missilsystemet udgjorde en væsentlig del af forsvaret mod øst i koldkrigsårene.

»Vi vil gerne have så meget af det materiel, der fandtes på Stevnsfortet, dengang det var operativt, så vi bedst muligt kan formidle Stevnsfortets betydning under Den Kolde Krig,« siger museumsinspektør Helle Ålsbøl, Østsjællands Museum, som Koldkrigsmuseet er en del af.

20 meter under klinten

Fra 1951 frem til Murens fald i 1989 og Sovjetstatens opløsning og især i den rigtige koldkrigstid i 50erne og 60erne blev der holdt skarpt udkig efter Warszawapagtens flåde med tidens mest højteknologiske udstyr i et operationsrum 20 meter nede under Stevns Klint kun et par timers sejlads fra DDR.

Operationsrummet, der var bemandet 365 dage om året, de 45 andre rum samt de 1,6 kilometer gange var gravet ud i klintens kalk i dybeste hemmelighed. Denne underjordiske fæstning, hvor der var plads til 350 officerer og værnepligtige, udgjorde sammen med kanontårne, radar- og radioantenner Stevnsfortet, der blev nedlagt i 2000 sammen med Langelandsfortet.

Siden har mange frivillige holdt fortet ved lige og arbejdet på at gøre det til et museum, og det har fået økonomisk støtte fra bl.a. A.P. Møller og Hustrus Fond til Almene Formål, Nordea Danmark Fonden, Kulturarvsstyrelsen, Stevns Kommune og Dronning Margrethe og Prins Henriks Fond.

Foruden koldkrigshistorien vil man også kunne studere de flotte flintlag i klinten på nærmeste hold.

Høringsfasen for lokalplanen for området slutter i næste uge, og hvis den bliver godkendt, åbner Koldkrigsmuseet til næste år. Men allerede i skolernes sommerferie i år vil det blive muligt at gå under jorden i den ene halvdel af Stevnsfortet en række hverdage. Hvilke dage vil til den tid blive annonceret og billetter skal købes via BilletNet.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.