Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Gå dårligdommene væk – i intervaller

Intervalgang er udviklet til ældre i Japan, men kan bruges af alle. Diabetes 2-patienter kan gå sig til bedre helbred, viser dansk forskning. Og videnskabsfolkene bag denne forskning har nu lavet en intervalgangs-app til alle – mod at deltage i et forskningsprogram.

Anna Marie B. Olsen (t.v.) og Jim Jakobsen (t.h.) dyrker intervalgang for at undgå diabetes type 2. I midten Annie Bell, Birgit Hansen og Vibeke Banner-Voigtsom deltager i "Gangerklubben", der er stiftet af Allerød Diabetesforening.
Anna Marie B. Olsen (t.v.) og Jim Jakobsen (t.h.) dyrker intervalgang for at undgå diabetes type 2. I midten Annie Bell, Birgit Hansen og Vibeke Banner-Voigtsom deltager i "Gangerklubben", der er stiftet af Allerød Diabetesforening.

Jim Jakobsen var en typisk diabetes 2-patient. Han var midt i 40erne, havde et godt job med meget travlhed, og så kom den dårlige kost og for lidt motion snigende som en del af livsstilen. Vægten krøb op over 100 kg, blodtrykket og kolesterolet kravlede langsomt deropad. En dag holdt hans krop op med at reagere på insulin, og han havde fået diabetes type 2 ligesom en kvart million andre danskere.

I dag er Jim Jakobsen ikke længere en typisk diabetes 2-patient. Han har simpelthen gået sin sygdom væk.

»Jeg fik min diagnose for fem år siden, og i dag har jeg klinisk set ikke diabetes. Mit held var, at jeg kom med i et pilotforsøg på Rigshospitalet, og at jeg trak en af kuverterne med intervalgang,« siger Jim Jakobsen, der stadig har direktørjobbet i Allerød, men som nu kun vejer 84 kg og både dyrker motionsløb og cykeltræning.

Et par gange om ugen tager han stadig en time med den særlige intervalgang, hvor man veksler mellem hurtig gang og langsom gang i tre-minutters-intervaller – så lang tid som man kan overkomme, men helst en halv time tre gange om ugen.

Bedre kondi og mindre fedt

Metoden er udviklet i Japan til ældre mennesker, som får det bedre på næsten alle områder af intervalgang – også kognitivt og humør-mæssigt. Diabetes-patienterne i det danske forsøg motionerede fem gange om ugen i en hel time.

»De fik bedre kondition, og mængden af skadeligt fedt om maven faldt, også sammenlignet med dem der dyrkede almindelig gang i lige så mange timer. Evnen til at regulere blodsukkeret blev signifikant bedre, og vi mener at have ført klinisk bevis for, at intervalgang kan stoppe udviklingen af diabetes 2,« siger projektleder Jens Steen Nielsen fra det store nationale diabetesforskningsprojekt DD2, som står bag udvikling af en ny forsknings-app, InterWalk, der hjælper i gang med intervalgangen på samme måde som de utallige løbeskole-apps.

Grebet af gode resultater

Men selv den mildeste løbeskole kan virke uoverstigelig for dem, der har allermest behov for motion: De svært overvægtige, de gamle og de kronisk syge.

»Vi har vist, at det virker på mennesker med type 2-diabetes, men intet taler imod, at det også skulle virke på andre grupper,« siger Jens Steen Nielsen. App’en er gratis, men den kræver, at man indtaster sit CPR-nummer. Mens man motionerer kan man glæde sig over at deltage i et meget stort nationalt forskningsprogram, som skal undersøge, om intervalgang kan gøre en hel befolkning sundere bare ved at gå.

»Vi bruger kun de anonyme data, men det er nok til at give gode resultater, håber vi,« siger Jens Steen Nielsen.

Flere af deltagerne i det danske pilotforsøg er fortsat med intervalgang, og Jim Jakobsen blev så grebet af sine gode resultater, at han fik startet en intervalgangsbølge i Allerød gennem den lokale diabetesforening. Flere gange om ugen mødes Allerødborgere for at gå intervalgang med hinanden.

Ingen er udelukkede – man behøver hverken diabetesdiagnose eller andre dokumenterede dårligdomme for at være med. Intervalgang udmærker sig ikke alene ved at alle kan være med, hvis de overhovedet kan gå. Man behøver ikke noget særligt udstyr udover et par travesko, og det kan ikke ses på én, at man dyrker intervalgang. Måske går man bare lidt hurtigt til bussen.

God forebyggelse

Interval-gængerne i Allerød er dog tydeligt ude på en mission. Anna Marie B. Olsen er en af deltagerne på torsdagsholdet, og hun var også en typisk diabetes 2-patient uden at have diabetes. Hun havde nemlig ikke nået af få den endnu, ligesom anslået 750.000 danskere, der har forstadier til diabetes 2 – det såkaldte metaboliske syndrom med for højt kolesterol, for højt BMI, for højt blodtryk – eller de anslået 250.000 danskere, der har diabetes 2 uden endnu at have fået diagnosen.

»Jeg var især bekymret over min fedtfordeling. Min overvægt sidder om maven, og mit taljemål er lige så stort som mit hoftemål. Jeg er 66 og føler mig sund, men hvis jeg ikke motionerer, tager jeg på. Og jeg var bange for at blive rigtigt syg,« siger Anna Marie B. Olsen, som har dyrket intervalgang i nogle måneder.

»Jeg var på ferie med børn og svigerbørn, og jeg oplevede at kunne følge med dem på vandreture i bjergene. Det er da fantastisk,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.