Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fyret overvægtig dagplejer skal igen i retten: »Sagen er principiel«

Sag om overvægtig dagplejer, der blev fyret, skal i Landsretten. FOA mener, at dagplejeren blev diskrimineret.

Karsten Kaltofts fyring skal igen behandles i retssystemet. Arkivfoto.
Karsten Kaltofts fyring skal igen behandles i retssystemet. Arkivfoto.

Kolding: Da overvægtige Karsten Kaltoft i 2010 blev fyret fra sit job som dagplejer i Billund Kommune, var der ikke tale om diskrimination, bestemte Retten i Kolding 31. marts.

Nu anker fagforbundet FOA dommen, som derfor skal afprøves i Landsretten. Det fortæller Dennis Kristensen, der er forbundsformand i FOA.

- Karsten blev afskediget urimeligt på grund af sin overvægt. Han vejede ikke under 165 kilo på noget tidspunkt, han var ansat i kommunen.

- Vi kan se, at der bliver flere og flere overvægtige. Derfor tænker vi også, at det er en sag med stor principiel betydning, siger Dennis Kristensen.

Retten i Kolding bad i forbindelse med sagen EU-Domstolen om at tage stilling til, om EU-reglerne beskytter mod forskelsbehandling af svært overvægtige. Her fandt EU-Domstolen, at der i tilfælde med svær fedme kan være tale om et handicap.

Dermed kan overvægtige være beskyttet af EU's regler om diskrimination af handicap på arbejdspladsen. Men Retten i Kolding fandt altså ikke, at Karsten Kaltoft i kraft af sin overvægt kunne betegnes som handicappet.

Det undrer dog Dennis Kristensen, at Karsten Kaltofts overvægt ikke kunne betegnes som et handicap.

- Vi vil have Landsretten til at tage stilling til spørgsmålet om, hvorvidt han havde så mange gener af sin overvægt, at han skal betragtes som handicappet og dermed skal behandles i forhold til EU-handicapdirektivet.

- Det synes vi, at byretten helt undlod at forholde sig til, og det betød, at byretten ikke reagerede efter EU-Domstolen. Derfor har vi behov for at få afprøvet spørgsmålet ved en højere retsindsats, siger Dennis Kristensen.

Karsten Kaltoft blev fyret med begrundelsen, at antallet af børn i kommunen var faldet. Han var ifølge FOA den eneste af de omkring 135 dagplejere i kommunen, der dengang blev fyret.

Karsten Kaltoft mener ligesom FOA, at fyringen var uretfærdig.

- Hele sagen har haft stor betydning for mig personligt, fordi jeg synes, jeg har været uretfærdigt behandlet, siger Karsten Kaltoft.

Der var ikke tale om diskrimination, da en overvægtig dagplejer blev fyret, har Retten i Kolding bestemt.
Der var ikke tale om diskrimination, da en overvægtig dagplejer blev fyret, har Retten i Kolding bestemt.

I dag har Karsten Kaltoft et job som lastbilchauffør.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.