Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fyret overlæge: Derfor brugte jeg forskningskroner på familieferier

Overlæge og hjerteekspert Peter Clemmensen, der i december blev fyret fra sit job på Rigshospitalet, brugte bl.a. en halv mio. på privatrejser til sig selv og familien.

ARKIVFOTO af overlæge Peter Clemmensen og Susanne Volqvartz fra Hjerteforeningen i forbindelse med H.K.H. Kronprinsesse Marys nytårsreception for sine protektioner i Chr. VIII's Palæ, Amalienborg, i 2009.
ARKIVFOTO af overlæge Peter Clemmensen og Susanne Volqvartz fra Hjerteforeningen i forbindelse med H.K.H. Kronprinsesse Marys nytårsreception for sine protektioner i Chr. VIII's Palæ, Amalienborg, i 2009.

Det fortæller overlægen, der formelt er opsagt fra sit job per 31. maj i år, i et større interview i Dagens Medicin.

Ifølge Peter Clemmensen fik han allerede sidste forår en henvendelse fra Rigshospitalet, der havde opdaget et bilag på en flybillet i hans søns navn. Overlægen overvejede på det tidspunkt at flytte til USA med sin kone og to børn for at forske.

- ... I et forsøg på at overbevise min yngste søn om, at det var en god ide, tog jeg ham med til USA, hvor jeg alligevel skulle holde en række oplæg. Men da hospitalet henvendte sig med bilaget, betalte jeg de 12.000 kr. tilbage, siger Peter Clemmensen, der forklarer, at han opfattede turen som en del af sit arbejde.

I løbet af sommeren sidste år, satte Jyllands-Posten fokus på overlægers forskningskonti på Rigshospitalets Hjertecenter, hvilket resulterede i, at den højtrespekterede overlæge Peer Granden blev sendt hjem. Efterfølgende fik de andre læger på Hjertecentret selv lov til at gennemgå deres egne konti og indberette bilag, som de mente kunne være problematiske - før Rigshospitalet ville gennemgå dem.

Peter Clemmensen, der foruden sit virke som professor og hjertespecialist, også var tidligere mangeårig formand for Hjerteforeningen, som kronprinsesse Mary er protektor for, samt formand for den europæiske lægefaglige sammenslutning vedrørende akutte hjertesygdomme, fandt flere problematiske bilag og posteringer - bl.a. 10-15 familierejser, der var helt eller delvist betalt af Rigshospitalet.

Pengene var brugt på flybilletter og hotelophold til Peter Clemmensens familie, der var taget med, når han f.eks. var på kongres i udlandet. 

Det var normen

En af rejserne var til Australien, hvor Peter Clemmensen angiveligt holdt møde med australske forskere. Men han havde også taget sin kone og to sønner med, fordi de efterfølgende skulle på en privat rejse.

- ... I regnskabet finder jeg så ud af, at det har været uklart, hvor stor en del af rejsen, der skulle betales af mig selv som privatperson eller af Rigshospitalet som en del af det faglige indhold. Det burde ikke være sådan, at min families udgifter til fly og hoteller helt eller delvist har været dækket af Rigshospitalet, og derfor har jeg i alt betalt ca. 500.000 kr. tilbage til hospitalet, siger Peter Clemmensen, der forsvarer sine handlinger med, at han bare gjorde, som det var normen, og at han har fået alle bilag godkendt af Rigshospitalet. 

- ...Jeg har jo ikke bare udskrevet en blankocheck til mig selv, men jeg erkender, at det er gået for stærkt, at jeg ikke har haft en klar nok adskillelse mellem private og faglige udgifter. Men alt er jo blevet godkendt, siger han til Dagens Medicin.

Selv om Peter Clemmensen fik 'ryddet op ' i sine bilag, da han fik betalt den halve million kr. tilbage i oktober, så slap han ikke for en politisag. Rigshospitalet iværksatte nemlig en ekstern revision af hans konti, hvilket altså førte til, at han den. 9 december blev politianmeldt for ulovlig omgang med forskningsmidler.

Peter Clemmensen fortæller, at han er skuffet over Rigshospitalet, da han fik det indtryk, at han efter at have rydde op i sin bilag ville slippe med en tjenestelig påtale.

Han tilføjer dog også, at han fortryder, at han ikke har været mere påpasselig med sine regnskaber.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.