Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fyret læge overså mindst fem kræft-tilfælde

Nye undersøgelser afslører nu flere sager om overset kræft blandt patienter på Bornholms Hospital.

Nye undersøgelser viser nu, at der er flere sager om overset kræft blandt patienter på Bornholms Hospital. Arkivfoto
Nye undersøgelser viser nu, at der er flere sager om overset kræft blandt patienter på Bornholms Hospital. Arkivfoto

Mindst fem patienter har nu fået konstateret kræft i en opsigtsvækkede sag fra Bornholms Hospital, hvor en læge overså tegnene på den frygtede sygdom, fordi han manglede de fornødne faglige kvaliteter og kompetencer til at yde en ordentlig behandling.

Dét fremgår af en status i sagen, som har ført til, at lægen er blevet fyret og har fået frakendt sin autorisation.

Samtidig er patienterne blevet opfordret til at søge erstatning for den oversete tarmkræftdiagnose, som kan have betydet, at deres chancer for at blive helbredt er forringede.

»Den behandling, de berørte patienter har fået, har helt klart ikke været tilfredsstillende. Man skal jo som patient kunne have fuldstændig tillid til det, vi gør, når man kommer ind til os. Det har man desværre ikke kunnet have i dette tilfælde. Det er enormt hårdt, og de berørte patienter skal selvfølgelig ikke acceptere, at vi ikke har leveret en ordentlig faglig kvalitet,« siger hospitalsdirektør på Bornholms Hospital Niels Reichstein Larsen.

Sagen begyndte at rulle sidste sommer, efter at der var kommet flere patientklager, og kolleger var begyndt at undre sig over lægens behandling af »visse anal-lidelser«, hedder det i en redegørelse til regionsrådet i Region Hovedstaden.

Det fik afdelingsledelsen og den øverste hospitalsledelse til at sætte gang i en undersøgelse. Det resulterede i august sidste år i, at lægen fik forbud mod at udføre bestemte typer indgreb, og måneden efter endte det med en egentlig afskedigelse.

Allerede hér havde man således fundet frem til to oversete kræfttilfælde, og gennemgangen af hans samlede ”operative virke” viste i det hele taget en ”uacceptabel kvalitet”.

Sagen blev også indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed, som efterfølgende har frakendt lægen sin autorisation.

I januar blev hospitalet opmærksom på endnu et tilfælde af kræft, »som kunne være opdaget ved en tidligere undersøgelse af patienten«, og en yderligere granskning af de patientforløb, lægen havde været involveret i, førte til, at 198 patienter fik tilbud om nye undersøgelser.

Det er resultatet af den indsats, der nu foreligger. Det viser, at godt 160 tog imod tilbuddet. 39 viste sig at have blod i afføringen og blev udredt yderligere.

Fem havde tegn på kræft, men i tre tilfælde var der tale om godartede polypper, mens to af patienterne viste sig at lide af tarmkræft, hvilket bringer det samlede antal oversete kræft-tilfælde op på fem.

De ca. 40 patienter, som ikke reagerede på henvendelsen, er blevet kontaktet igen med tilbuddet om en ny undersøgelse, og antallet af kræfttilfælde kan derfor ende med at blive større.

»Vi ønsker virkelig at gå ordentligt til værks, og denne sag viser også, at man skal reagere hurtigt og grundigt, når der begynder at cirkulere oplysninger om dårlig kvalitet,« siger Niels Reichstein Larsen.

I regionsrådet er politikerne også berørte af sagen fra Bornholm. »Det er sådan noget, der bare ikke må ske. Men når det nu er sket, synes jeg også, at det er godt at se, at ledelsen reagere prompte og efter bogen,« siger gruppeformand Leila Lindén (S).

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.