Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fyn får Europas første luftrum til droner

Regeringen afsætter nu et stort luftrum over hav og land på Nordfyn. Det skal bruges til målrettet udvikling af droner. Dansk Industri tror på et væksteventyr.

Droner kan blandt andet bruges til at tæppebombe utøj med mariehøns i landbrugets marker. Billedet af dronen er en grafisk illustration udført for firmaet Ecobotix . (Foto: Ecobotix/Scanpix 2016) Scanpix/Ecobotix
Droner kan blandt andet bruges til at tæppebombe utøj med mariehøns i landbrugets marker. Billedet af dronen er en grafisk illustration udført for firmaet Ecobotix . (Foto: Ecobotix/Scanpix 2016) Scanpix/Ecobotix

Odense. 867 kvadratkilometer fynsk luftrum dedikeret til flyvning med droner, og hvor fly fremover kommer i anden række.

Det er den afgørende forudsætning for det internationale dronetestcenter, som officielt indvies fredag i HCA Airport i Odense af hele tre ministre.

Sammen med en hurtigere godkendelse af droneflyvninger og med forskere og laboratorier fra blandt andet Syddansk Universitet tæt på er målet nu at skabe et dansk eksporteventyr på et felt, hvor Danmark er med i førertruppen.

Om fem år skal droneindustrien være Danmarks hurtigst voksende industri. Det er filosofien bag UAS Danmark - Danmarks Dronecenter i den fynske lufthavn.

Regeringen støtter visionen og har derfor afsat det omtalte luftrum over Nordfyn, hvor dronerne får førsteret på at flyve, så de kan testes, når de er ude af syne.

- Med de nye udvidede muligheder for droneflyvninger kombineret med erhvervslivets og SDU's engagement kan vi opbygge et dronemiljø, der er internationalt konkurrencedygtigt og tiltrække virksomheder, siger Odenses borgmester Peter Rahbæk Juhl (S).

Lederen af SDU Dronecenter, Brad Beach, kalder centret unikt i Danmark, Europa og USA.

- Der er andre dronecentre i verden. Men det samlede tilbud gør dette center unikt. Især muligheden for at teste droner under mange forskellige forhold: Over hav, land og tæt på den tredje største by i Danmark, siger han.

Han peger på, at der allerede er stor interesse for centret fra virksomheder i Holland, Sverige, Tyskland, Frankrig og USA.

I Dansk Industri har branchedirektør Michael Svane også meget store forventninger til et fynsk droneeventyr med international gennemslagskraft.

- Det kan blive begyndelsen på et stort dansk væksteventyr i et flot samspil mellem offentlige og private deltagere, siger han.

- Vi har kun set toppen af isbjerget, når vi taler potentialet for droner. En konsulentrapport anslog i 2015, at der over en kortere årrække er mulighed for 15.000-20.000 arbejdspladser i Danmark i kølvandet på et dansk dronetestcenter, siger han.

/ritzau/

 

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.