Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fyldte asylcentre på jagt efter flere senge

De danske asylcentre er presset af et stigende antal asylansøgere. Akut mangel på pladser har nu fået Udlændingestyrelsen til at bede kommunerne om hjælp.

Presset på de overfyldte asylcentre vokser. Inden årsskiftet ventes der at mangle pladser til op mod 350 asylansøgere, og i takt med at flere og flere banker på Danmarks dør, må Udlændingestyrelsen oprette nye centre og skaffe flere senge for at sikre tag over hovedet til de tilstrømmende asylansøgere.

Jagten på sengepladser har nu fået Udlændingestyrelsen til at sende breve ud til landets kommunaldirektører med en opfordring om at udpege steder, der kan bruges til at huse asylansøgere – eksempelvis tomme skoler eller plejehjem. Staten er parat til at betale udgifterne til indkvartering og underhold, lyder tilbuddet.

»Vi står i en meget presset situation for at finde indkvarteringspladser til asylansøgere. Derfor dette skridt. Frem mod årsskiftet er der behov for i størrelsesordenen 250-350 nye pladser, og behovet vil formentlig fortsætte ind i 2013. Vi håber, at kommunerne vil tage udfordringen op og bidrage til en løsning,« siger Anni Fode, centerdirektør hos Udlændingestyrelsen.

6.000 asylansøgere i år

Røde Kors, som driver de fleste danske asylcentre, mærker tydeligt behovet for flere pladser. I den seneste tid har det været nødvendigt at tage hoteller og boligpavilloner i brug for at huse asylansøgerne, fortæller asylchef Anne la Cour. Hun afviser dog, at asylpresset er for stort:

»Der er sket en stigning fra sidste år til i år, men den er ikke større, end at vi er gearet til at tackle den. Vi skal selvfølgelig have skaffet nogle flere pladser til at huse folk, men lige nu er det største problem, at der er flaskehals i modtagesystemet,« siger hun.

Asylansøgere, der kommer til Danmark, bliver modtaget i Center Sandholm, hvor de bor i et par uger, indtil de er blevet registreret hos politiet og har holdt et første møde med Udlændingestyrelsen.

Når året er omme forventer Justitsministeriet, at omkring 6.000 personer vil have søgt asyl mod 3.800 sidste år. De seneste månedstal fra Udlændingestyrelsen bekræfter prognosen: Til og med september har 4.245 asylansøgere meldt sig i Danmark, og ansøgertallet stiger typisk i vintermånederne. I øjeblikket er det særligt flygtninge fra Syrien og asylansøgere fra Serbien, der presser tallet opad.

Kontorchef i Udlændingestyrelsen Thomas Mortensen ønsker ikke at lade sig interviewe om de seneste asyltal, men oplyser via styrelsens presseafdeling, at presset på asylcentrene er blevet mindre siden i sommer. Udlændingestyrelsens indkvarteringsafdeling har allerede indgået aftaler med forskellige kommuner, der sikrer 220 asylansøgere tag over hovedet, og yderligere godt 100 pladser er på vej.

Anne la Cour fra Røde Kors så gerne, at det var nemmere at skrue op og ned for asylcentrenes kapacitet:

»Der er ingen centre, som ligger i dvale. Der er ingen buffer. De knappe ressourcer betyder, at centrene må køre lige til kanten af, hvad belægningen kan klare. Det ville være mere praktisk, hvis man for eksempel kunne lukke ned for bygninger og åbne dem igen, når der blev behov for det,« siger hun.

I september indgik regeringen, Liberal Alliance og Enhedslisten en asylaftale, som blandt andet betyder, at asylansøgere må flytte ud af centrene efter et halvt år, hvis de samarbejder med myndighederne om frivillig hjemrejse.

Børnefamilier kan flytte ud, også selv om de ikke samarbejder. Desuden skal sagsbehandlingstiden i asylsager halveres for hurtigere at få asylansøgerne ud i samfundet eller ud af landet.

Asylaftale skal medvirke til løsning

Socialdemokraternes udlændingeordfører, Jacob Bjerregaard, understreger, at regeringen er opmærksom på den akutte pladsmangel, men forventer, at asylaftalen vil løse en stor del af problemet, når den er implementeret engang i løbet af næste år.

Men – tilføjer Jacob Bjerregaard – uanset om man kan lide det eller ej, betyder borgerkrigen i Syrien, at der kommer flere flygtninge i år og næste år:

»Jeg har fuld tillid til, at Udlændingestyrelsen sammen med Røde Kors gør det bedste, de kan, for at tilrettelægge indkvarteringen. Det er meget uforudsigeligt, hvor mange asylansøgere der kommer hertil, men vi skal huske på, at mange af dem er mennesker, som er flygtet flere tusinde kilometer fra krig og uro – nogle har voldsomme oplevelser med i bagagen. Vi kan ikke bare skrue op og ned for antallet.« 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.