Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fugt får det til at krible i dit hjem

For mange er april lig med den store forårsrengøring. Og her kan det være en god idé at holde et vågent øje med en række smådyr.

Sølvkræ er ufarlige i sig selv, men er i lighed med en længere række insektkolleger tegn på, at der er noget galt et sted i dit hjem. Formentlig noget med fugt.
Sølvkræ er ufarlige i sig selv, men er i lighed med en længere række insektkolleger tegn på, at der er noget galt et sted i dit hjem. Formentlig noget med fugt.

Det er højsæson for den helt store omgang forårsrengøring, hvor matrikelen gøres ren og lækker.

Men samtidig er det også nu, at de kedelige overraskelser dukker uventet op, når vi flytter rundt på skabe og kommoder og rydder op i køkkenskuffer og kælderværelser.

Bittesmå dyr og flyvende objekter begynder måske at vrimle frem og vidner om, at du har et - eller flere - problemer, der hvor du bor.

De små dyr - de såkaldte "indikator-arter" - fortæller nemlig ofte noget om indeklimaet i dit hjem, og derfor bør de få alarmklokkerne til at ringe hos os, hvis vi støder på dem, siger Karl-Martin Vagn Jensen, der er forskningsleder ved Institut for Plantebeskyttelse og Skadedyr.

Som navnet antyder, indikerer de, at der er noget galt i hjemmet.

Det drejer sig for eksempel om dyr som sølvkræ - også kendt som sølvfisk - og bænkebidere.

- Sølvkræ er helt ufarlige i sig selv. Men deres eksistens fortæller dig, at der er sted i din bolig, hvor der er alt for fugtigt. Og det skal du gøre noget ved, for fugt kan føre til råd og svampedannelse, siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Hvad bænkebidere angår, er det et såkaldt krebsdyr, der ånder med en slags gæller.

- Så de er kun i boligen, hvis de har konstant adgang til meget fugt. Derfor bør man undersøge, hvad der kan være årsagen til, siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Under forårsrengøringen kan du også være "heldig" at støde på nogle sværmende irritationsmomenter - svampemyg og sommerfuglemyg.

Svampemyggen dukker op, hvis du er lige lovlig gavmild med vandkanden og simpelthen overvander dine potteplanter.

Og sommerfuglemyggen - som kan kendes på sine voldsomt behårede vinger - hygger sig typisk på dit badeværelse, hvis der er for meget hår, hud og anden "snask" i dit gulvafløb.

- Et grundigt skyl eller noget afløbsrens, så er du godt på vej, siger Karl-Martin Vagn Jensen.

Endelig så er der rengøringsklassikeren over dem alle: Edderkopperne.

Hvis du har mange af dem, så skyldes det ganske enkelt, at der er masser af føde, som de langbenede gæster kan mæske sig i, fortæller lektor Søren Toft fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet.

- Så selv om edderkopperne jo er ufarlige, så vidner et stort antal i boligen om, at der er gode levebetingelser for de smådyr, som edderkopperne spiser. Og de smådyr er jo så igen indikatorer på for, at du har et helt andet problem, siger Søren Toft.

Smådyr i hjemmet - hvad skal du gøre?

- Lokaliser kilden til fugtigt miljø. Det kan f.eks. være kondensdannelse på et ikkeisoleret vandrør. Få vandrøret isoleret.

- Sørg for masser af ventilation. God udluftning er dårligt nyt for især edderkopper.

- Mål eventuelt luftfugtigheden i din bolig med en fugtmåler (et hygrometer).

- Om sommeren bør den relative luftfugtighedsprocent ligge under 60-65 procent.

- Om vinteren bør luftfugtigheden ligge under 40-45 procent.

Kilde: Bolius.dk

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.