Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frygt for sultestrejkende danskers liv

På 24. døgn sultestrejker den fængslede dansk-bahrainer Abdulhadi al-Khawaja. Hans familie frygter nu for hans liv. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) kræver »omgående løsladelse«.

Frihed eller død. Det er overskriften for den fængslede menneskerettighedsforkæmper og danske statsborger Abdulhadi al-Khawajas sultestrejke, som nu har varet i 24 dage.

Den 49-årige systemkritiker og tidligere formand for Bahrain Center for Human Rights har i snart 11 måneder siddet fængslet i golfstaten Bahrain, efter at en militærdomstol sidste år idømte ham en livstidsdom. I fængslet er han blevet udsat for langvarig og systematisk tortur.

Hans forbrydelse? Han gik på gaden under Det Arabiske Forår og krævede frihed og rettigheder til Bahrains befolkning.

Abdulhadi al-Khawaja er kendt i det meste af Mellemøsten som en af de mest prominente forkæmpere for menneskerettigheder. Inspirationen til sit arbejde fik han blandt andet i Danmark, hvor han og hans familie boede 12 år i eksil.

Det er sparsomt med officielle oplysninger om dansk-bahrainerens helbredstilstand, men Udenrigsministeriet lægger ikke skjul på, at han er stærkt svækket af den lange sultestrejke. Det faktum bekræftes af al-Khawajas familie, som med mellemrum får opkald fra ham fra fængslet. Den 24-årige datter Maryam al-Khawaja fortæller, at hun nu frygter for sin fars liv:

»Hans vener er tørret så meget ud, at lægerne ikke længere kan give ham drop, og for få dage siden begyndte hans nyrer at vise tegn på skade,« fortæller Maryam al-Khawaja, som selv er aktiv menneskerettighedsforkæmper i Bahrain Center for Human Rights.

Dokumentation: Læs al-Khawajas brev til Villy Søvndal

Den danske ambassade i Saudi-Arabien har flere gange besøgt al-Khawaja i fængslet, men ambassadør Christian Kønigsfeldt ønsker ikke at gå i detaljer om hans helbredstilstand.

Mens sultestrejken går ind i sin kritiske fase, stiger presset for at få al-Khawaja løsladt. Udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har flere gange rejst sagen på højeste niveau, senest på et møde med Bahrains udenrigsminister, al -Khalifa, i sidste uge.

»Vi har lagt maksimalt pres på Bahrain i denne sag, som jeg opfatter som dybt alvorlig. Når statsborgere - både danske og bahrainske - udsættes for tortur, så skal det have konsekvenser. Efter vores opfattelse skal al-Khawaja løslades omgående,« fastslår Villy Søvndal.

Abdulhadi al-Khawaja sad oprindeligt isoleret i en lille celle uden frisk luft. Om natten fik han tæsk af vagter med masker, som tvang en stav op i hans anus. Desuden kunne han dårligt spise eller tale, fordi han havde fået sin kæbe brækket under den hårdhændede arrestation. Alt dette kan man læse i en officiel rapport fra Bahrains styre, hvor Abdulhadi al-Khawaja er omtalt som »Sag nr. 8«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.