Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frygt for fyreseddel holder ansatte fra sygemeldning

Både offentligt- og privatansatte kommer syge på arbejde, fordi de frygter en fyreseddel, mener to arbejdsmarkedsforskere.

Når krisen kradser og fyringsrunde afløser fyringsrunde, er mange medarbejdere i højere grad tilbøjelig til at snuppe en panodil og tage på arbejde i stedet for at sygemelde sig. Det er ifølge to arbejdsmarkedsforskere den væsentligste forklaring på, at sygefraværet er faldende i både den offentlige og private sektor. Dansk Erhverv peger på mindre pjæk som en forklaring på faldet.

- Folk er bange for, at de selv skal blive næste offer for en prikkerunde, og derfor slæber man sig på arbejde, selv om man har lettere sygdom, siger arbejdsmarkedsforsker og professor Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han peger på, at man har set en tilsvarende tendens under tidligere kriser.

- Undersøgelser peger på, at folk er bange for at fyret. Derfor presser man sig selv hårdere under krisen, fordi man ikke vil sende et dårligt signal til arbejdsgiveren, siger arbejdsmarkedsforsker og professor Flemming Ibsen fra Aalborg Universitet.

Tal fra Danmarks Statistik viser, at sygefraværet i 2011 var lavere end året før. I staten og regionerne faldt sygefraværet i gennemsnit med 0,4 dage per medarbejder. I kommunerne faldt det med 0,2 dage, mens de ansatte i den private sektor i snit havde 0,3 færre sygedage i 2011 end året før.

Både Henning Jørgensen og Flemming Ibsen peger på en anden mulig årsag til det faldende sygefravær: En del af de medarbejdere, der har haft meget fravær, er allerede afskediget, og derfor »belaster« de ikke statistikken længere.

Dansk Erhverv medgiver, at virksomhederne lægger mærke til medarbejdere, der over længere tid har højt fravær.

- Som arbejdsgivere kigger vi på mange faktorer, når vi ser på, hvem vi kan undvære. Men det er klart, at står valget mellem to medarbejdere, som er lige dygtige, så vil man selvfølgelig vælge at beholde vedkommende, der kommer mest på arbejdet, siger Rikke B. Ørum, chef for HR & Arbejdsmiljø i Dansk Erhverv.

Hun peger på andre årsager til det faldende sygefravær. Den indsats, virksomhederne har ydet for at nedbringe fraværet, har båret frugt. Dansk Erhverv har undersøgt omfanget af pjækkeri, og en del medarbejdere har i den forbindelse givet udtryk for, at de af og til snupper en pjækdag.

- Vi kan håbe på, at krisen er med til at reducere omfanget af pjækkeri, siger Rikke B. Ørum og understreger, at man skal blive hjemme under dynen, hvis man er syg:

- Arbejdsgiverne vil gerne have, at syge medarbejdere bliver hjemme, fordi møder de op på job, kan de smitte kollegerne og dermed skabe mere sygdom på arbejdspladsen, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.