Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frygt for dårligere økonomi bremser danskeres købelyst

Risikoen for ledighed får mange til at holde igen med større indkøb. Arbejdsmarkedsforsker advarer mod konsekvenser ved manglede investeringer.

Hver femte dansker frygter, at deres økonomiske råderum bliver forværret i det kommende år. Det viser en rundspørge, som Epinion har lavet for DR.

Og netop frygten for enten ledighed eller en ringere økonomisk situation får mange danskere til at se tiden an i stedet for at kaste sig ud i større køb af for eksempel rejser, bolig eller bil, viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet blandt medlemmerne fagforbundene FOA, 3F, Djøf og FTF.

- Det er en frygtsomhed, der har bredt sig, omkring hvordan den fremtidige situation ser ud på arbejdsmarkedet, og derfor så udskyder folk simpelthen køb af større ting. Det vil sige, at forbruget holdes tilbage. Man er blevet skræmt som forbruger, siger Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, til DR.

Han advarer dog om, at den manglende købelyst kan få konsekvenser for beskæftigelsen.

- Jo mere frygtsomheden breder sig hos forbrugerne, jo mindre får vi gang i beskæftigelsen, siger Henning Jørgensen.

I rundspørgen hos de fire fagforbund oplyser omkring 16 procent af de adspurgte medlemmer, at de sætter boligkøb i bero, hvilket flugter med de seneste tal over hushandler herhjemme. Ifølge Danmarks Statistik er salget af huse således faldet med 32 procent de seneste to år, skriver DR.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.