Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Frustreret butiksejer om romaer: »Det er virkelig aparte at være vidne til«

Ved Mariakirken på Istedgade i København huserer i øjeblikket op mod 50 romaer, hvilket ifølge en butiksejer er til stor gene for hendes virksomhed. »Det ødelægger butikkens omsætning,« lyder anklagen.

Mariakirken på Istedgade i København.
Mariakirken på Istedgade i København.

Romaer sover, spiser, ryger og tisser omkring Mariakirken i København. De ankommer med barnevogne, cykelanhængere og ladcykler fyldt med genstande indsamlet på gade, hvilket er til stor gene for Grete Mollatt.

Hun driver en modebutik lige over for kirken.

Det skriver Ekstra Bladet.

Hun fortæller, hvordan hun i halvanden år har været vidne til, at et stigende antal romaer bruger pladsen som opsamlings-central, samtidig med at de skaber utryghed i gaden med den konsekvens, at mange ikke vil handle i områdets butikker.

»Det er virkelig aparte at være øjenvidne til, hvordan romaerne derude bliver vartet op af Mariakirkens velmenende personale, som serverer mad og kaffe, rydder op efter dem – og giver dem logi og mulighed for at oplade deres mobiltelefoner. De udnytter på det groveste kirkens fine nyrestaurerede område som losseplads, toilet og opholdssted – når de altså ikke er ude og samle ting, som de fylder i Christiania-cykler,« siger Grete Mollatt til Ekstra Bladet.

Mariakirken på Istedgade i København.
Mariakirken på Istedgade i København.

Grete Mollatt fortæller desuden, at hun to gange har været udsat for tyveri omkring eller i sin butik. Første gang fik hun taget sin iPhone ved højlys dag af to mænd med roma-lignende udseende inde i butikken.

Den anden gang fik hun stjålet sin taske på vej fra butikken. I tasken lå blandt andet en ny iPhone og en iPad.

Telefon-tyveriet har påvirket Grete Mollat i en stærkt negativ retning, fortæller hun.

»Da jeg sekunder efter, at de havde forladt butikken, opdagede, at min mobil var væk, løb jeg råbende efter dem – så forsvandt alle romaer som dug for solen. Det var meget uhyggeligt, så jeg måtte tage noget beroligende om aftenen – og min nabo kom med et stort glas vin. Tænk sig: De gik bare herind og stjal den,« lyder anklagen ifølge Ekstra Bladet.

Hun mener også at vide, at romaerne står bag tricktyverier af ældre i området.

Mariakirken er blevet forelagt Grete Mollats kritik, om at den »lægger hus til en hælercentral, der forpester hverdagen for sagesløse«.

Til kritikken svarer sognepræst Anita Rohwer, som har ansvar for Mariakirkens sociale arbejde:

»Det er politiets opgave at bekæmpe kriminalitet. Ikke kirkens. Vi kan i øvrigt ikke været døgnåbent til at sørge for ro foran kirken om natten,« siger Anita Rohwer til Ekstra Bladet.

Ligeledes får politiet mulighed for at besvare kritikken. Politiet hævder ikke at have kendskab til kriminalitet begået på pladsen foran Mariakirken.

Desuden oplyser Københavns Politi til Ekstra Bladet, at man kun er et opkald væk, hvis borgerne oplever problemer, tyveri eller lignende nær kirken eller i andre dele af byen.

Mariakirken på Istedgade i København.
Mariakirken på Istedgade i København.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.