Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forventningspres knækker stærke unge

Forventningspres og angsten for at vise svaghed får i stigende grad unge fra ressourcestærke familier til at bliver ramt af manglende selvværd, stress og depression.

Unge piger bukker i stigende grad under for presset for at være perfekt.- Arkivfoto.
Unge piger bukker i stigende grad under for presset for at være perfekt.- Arkivfoto.

»Jeg bruger 60 timer eller mere på mit skolearbejde om ugen. Jeg føler aldrig, at jeg gør nok. Min eksistens er bygget op på at klare mig godt. Alle kender mig som hende den dygtige. Hvis ikke jeg længere er det, hvem er jeg så? Er jeg overhovedet noget værd, hvis ikke jeg er perfekt?«

Sådan spørger 20-årige Anna fra København, og hun er langt fra den eneste. Et stigende antal unge jagter »det perfekte liv«, men ender i stedet med at lide af tristhed, depression, stress og en tiltagende følelse af ikke at slå til. Og modsat, hvad man tidligere har troet, er en stor del af dem såkaldt privilegerede unge fra ressourcestærke hjem, konkluderer en række fagfolk og eksperter, som Berlingske Tidende har talt med.

Velfungerende familier

»Det er i høj grad unge fra velfungerende familier, der kontakter os. Familier, hvor der på overfladen ikke mangler noget som helst, og hvor man ved første øjekast ikke fornemmer, at der er noget galt,« siger Hallur Thorsteinsson, leder af børne- og ungeafdelingen hos PsykiatriFonden.

Her har man de seneste to år drevet et ungdomsprojekt for unges psykiske trivsel i København og på Frederiksberg, og antallet af henvendelser er i kraftig vækst. Også organisationen Børns Vilkår ser tendensen. Her modtog man 14.178 henvendelser i 2009 fra børn og unge - det højeste antal nogensinde.

Særligt unge piger

Det er særligt de unge piger, som er ramt. Eksperterne taler om »12-tals pigerne«. De stille, men uhyre dygtige og arbejdsomme piger, som ikke giver op, før de har nået deres mål, men som også er overrepræsenteret, når man måler unges mistrivsel og sårbarhed.

»De unge, særligt pigerne, lægger ofte en målrettet plan for at nå derhen, hvor de gerne vil. Men hvis planen af den ene eller anden grund krakelerer, er der også en vis procentdel af pigerne, der krakelerer,« siger, Jens Christian Nielsen, der er forskningsleder ved Center for Ungdomsforskning på DPU, Aarhus Universitet.

Ansvarlig for fiasko

Eksperterne peger på, at børn og unge stadigt tidligere bliver gjort ansvarlige for deres egen succes eller fiasko, og at de kopierer de voksnes bedømmelses- og belønningskultur og lærer, at det er bedre at holde kæft end at vise svaghed. Derfor ligger der også et stort ansvar hos forældrene, påpeger Hallur Thorsteinssons fra PsykiatriFonden:

»Vi skal først og fremmest blive bedre til at vise vores børn, at kærlighed og accept ikke er betinget af præstationer eller handling. At børnene er elsket i deres egen ret. Vi skal turde gå bag om vores egen præstationskultur og fortælle dem, at livet ikke kun er førstepladsen, 12-tallet, modellooket, drømmejobbet og drømmekærsten.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.