Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forvaltningsdirektører anmeldte læk af fortrolige oplysninger om Omar El-Hussein: »Det er ikke en politisk sag«

Anklagemyndigheden kræver DF-politiker Finn Rudaizky fængslet i 30 dage. Torsdag klokken 14 falder der dom i sagen.

Finn Rudaizky, som sidder i Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti, fotograferet under et pressemødet på Københavns Rådhus. Arkivfoto.
Finn Rudaizky, som sidder i Borgerrepræsentationen for Dansk Folkeparti, fotograferet under et pressemødet på Københavns Rådhus. Arkivfoto.

Det havde intet med politik at gøre, at lækagen af personfølsomme oplysninger om Omar El-Husseins familieforhold blev politianmeldt.

Det slog tidligere socialdirektør i Københavns Kommune Anette Laigaard fast under vidneafhøring i Københavns Byret.

Her kom det torsdag for første gang frem i sagen mod DF-lokalpolitiker Finn Rudaizky, at det var direktørerne for tre forvaltninger i Københavns Kommune, som anmeldte sagen.

»Det har ikke at noget at gøre med det politiske i kommunen, men vi skal sikre, at forvaltningsloven overholdes,« sagde Anette Laigaard fra vidneskranken i retssal 32.

Den tidligere socialdirektør redegjorde herefter for forløbet frem til politianmeldelsen:
Kort efter Omar El-Husseins terrorangreb i København udfærdigede Socialforvaltningen, Beskæftigelsesforvaltningen og Bbørne- og Ungeforvaltningen i Københavns Kommune en tredelt redegørelse for, hvad man i kommunen vidste om gerningsmandens familieforhold.

Denne redegørelse, som politikere i Socialudvalget havde adgang til, indeholdt ifølge den pensionerede socialdirektør fortrolige oplysninger. Derfor studsede de tre forvaltningsdirektører over at se oplysningerne gengivet i pressen.

»Vi konstaterer, at der er så store sammenfald med det, der er skrevet i pressen, og det, der står i den her redegørelse, at vi altså er nødt til at reagere,« sagde Anette Laigaard og fortalte videre, at direktørerne for de tre forvaltninger derfor blev enige om at politianmelde lækagen:

»Det er ikke en politisk sag. Det er noget, der er vores ansvar.«

Anette Laigaard forklarerede, at borgmestrene for de pågældende forvaltninger i kommunen alene blev orienteret om anmeldelsen og ikke havde mulighed for at påvirke deres beslutning eller læse selve anmeldelsen.

En juridisk spørgsmål

Stridspunktet i retssagen, hvor anklageren kræver Finn Rudaizky fængslet i 30 dage, er ikke, hvorvidt DF-lokalpolitikeren har videregivet de pågældende oplysninger til journalister fra BT og Berlingske. De faktuelle omstændigheder har Finn Rudaizky erkendt. Striden handler om, hvorvidt han dermed overtrådte loven.

Den 74-årige lokalpolitiker står tiltalt efter straffelovens § 152 for at have lækket fortrolige oplysninger om Omar El-Husseins familieforhold til to medier.

Dagen efter terrorangrebet kommunikerede DF-politikeren med en journalist fra BT, der formulerede spørgsmål, som Finn Rudaizky sendte til forvaltningerne i Københavns Kommune.

Som medlem af Borgerrepræsentationen har Finn Rudaizky en udvidet mulighed for at stille spørgsmål til administrationen og blive indviet i borgeres personlige forhold.

Svarene på de pågældende spørgsmål om Omar El-Husseins familieforhold videregav Finn Rudaizky til BTs journalist.

Oplysningerne i svarene fra de tre forvaltninger, som anklager Søren Harbo læste op fra under første retsmøde, viser blandt andet, at de tre forvaltninger havde vidt forskellige vurderinger af Omar El-Husseins familiesituation, og hvordan han eksempelvis klarede sig i skolen.

I retten argumenterede DF-politikerens forsvarsadvokat, Henrik Stagetorn, under sin afsluttende procedure for, at det i høj grad var af samfundsmæssig interesse at have en diskussion om, hvorvidt Københavns Kommune havde overset faresignaler i Omar El-Husseins opvækst.

Fra den anden ende af rettssalen slog anklager Søren Harbo fast, at lækagen af personlige oplysninger om Omar El-Hussein og dennes familiemedlemmer kan have en undergravende effekt på den grundlæggende tillid mellem borgere og myndigheder.

Der falder dom i sagen klokken 14

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.