Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Fortidsmonstre ser dagens lys

Der er foreløbig fundet rester af to forskellige dinosaurer på Bornholm, og der venter formentlig endnu flere overraskelser i den bornholmske undergrund.

Foto: Mogens Ladegaard
Foto: Mogens Ladegaard

I løbet af de senere år er der dukket to tænder fra dinosaurer op fra den bornholmske undergrund, og i en ny videnskabelig artikel og en kommende bog redegør dinosaureksperten Per Christiansen fra Zoologisk Museum i København for den seneste viden om fortidsdyrene fra Bornholm.

Den første tand blev fundet for tre år siden, og den stammer fra en såkaldt dromaeosaur, der var et hurtigt og adræt rovdyr med skarpe kløer og munden fyldt med spidse tænder.

»Det er virkelig et interessant fund, der har vakt opsigt i videnskabelige kredse. Det er det eneste dromaeosaur-fund i Nordeuropa, ligesom det er et af de ældste fund af sin slags i verden,« fortæller Per Christiansen og tilføjer, at den bornholmske rovdinosaur levede for omkring 140 millioner år siden i begyndelsen af kridttiden.

»Der er tale om en helt ny art. Kraniet har været omkring 35 centimeter langt, og hele dyret har i alt målt tre meter. Det er nogenlunde det samme som en bengalsk tiger med hale, men mens en tiger vejer 150-180 kilo, så har denne dinosaur kun vejet omkring 40 kilo,« siger Per Christiansen og fortæller, at rovdinoen har fået det latinske navn Dromaeosauroides bornholmensis.

Langhalset dinosaur
To år efter fundet af den første tand i Carl Nielsens grusgrav i Robbedale så endnu en dinosaurtand fra grusgraven dagens lys. Denne gang var der tale om en tand fra en planteæder, som også levede i begyndelsen af kridttiden.

Med blot en enkelt tand til rådighed er det svært at afgøre, fra hvilket dyr den stammer, men ifølge Per Christiansen er der formentlig tale om en slags titanosaur, hvoraf de største var enorme, langhalsede skabninger.

»Noget tyder dog på, at den her tand stammer fra et ungt dyr, der måske har været omkring fem meter langt,« vurderer Per Christiansen.

Den bornholmske grusgrav er det eneste sted i Danmark, hvor det er realistisk at finde dinosaurer. Per Christiansen fortæller, at den formentlig også gemmer rester fra andre store planteædende dinoer som iguanodoner.

»De var meget almindelige dengang. Men jeg tror ikke, at der dukker rester op fra de helt store rovdinosaurer. De har krævet store landområder at bevæge sig på, og der har simpelthen ikke været nok plads til dem,« siger han.

Luften over kridttidens Bornholm har formentlig også været fyldt med de mærkværdige flyveøgler, men deres knogler bevares så dårligt, at det er usandsynligt at finde rester af dem. De to tænder er bl.a. fundet af deltagere i det såkaldte fossilprojekt, der er et aktiveringsprojekt for bornholmske bistandsklienter.

Hvis du vil videre:

Per Christiansens bog »Rovdinosauren fra Bornholm - historien om tanden« udkommer i næste måned på Carlsens Forlag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.