Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarsministeriet får egne juridisk eksperter

En ny juridisk ekspertgruppe skal forhindre, at Danmark havner i krigsskandaler.

Forsvarsministeriet skal have sin egen juridiske ekspertgruppe, der skal håndtere de store juridiske spørgsmål, der opstår, når danske soldater deltager i internationale operationer, skriver Politiken.

- Der har været meget komplicerede sager med et stort behov for juridisk kompetence, og det bliver ikke mindre vanskeligt i fremtiden. Vi har brug for en meget sikker og fremsynet styring, siger forsvarsminister Nick Hækkerup (S) til avisen.

Beslutningen om juridisk oprustning er både glædelig og overraskende ifølge centerleder fra Juridisk fakultet på Københavns Universitet Anders Henriksen.

- Bedre sent end aldrig. Politikerne og forsvarets ledelse har været for dårlige til at forstå vigtigheden af et korrekt juridisk grundlag for den danske krigsindsats.

- Vi havde brug for det her allerede dengang, vi var indsat i Irak, og de danske soldater var i egentlig angrebskrig i Afghanistan, siger Anders Henriksen.

Han tilføjer, at den juridiske uangribelighed er vigtig, når lande vælger at gå ind i konflikter.

- Juraen skal være i orden af hensyn til befolkningens opbakning til krige, der ikke handler om nationens overlevelse. Dertil kommer, at vi i alt for høj grad har svigtet de udsendte soldater og ladet dem stå alene med vanskelige folkeretlige problemer, som burde være løst på et overordnet plan hjemme i København fortsætter han.

Bent Fabricius, der er formand for de danske officerer, er også glad for initiativet.

- Man har altid lov til at blive klogere og lære af fejl, der er begået. Vores folk har været kastet ud i situationer, der ikke har været helt juridisk gennemtænkte, før man landede i missionsområdet. Det har givet en del kriller i maven. Det er gået godt mange gange, men der har også været problemer. Og det vi husker, er de løsladte pirater og fangesagerne, der blandt andet bygger på, at der ikke har været klare definitioner af fangebegrebet på forhånd, siger han til Politiken.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.