Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarets Efterretningstjeneste: Stadig risiko for terror, men cyberangreb er den største trussel

Forsvarets Efterretningstjeneste mener, at cyberangreb er blevet en større trussel end Rusland og terrorisme.

Chef for FE Lars Findsen under Forsvarets Efterretningstjenestes offentliggørelse af den årlige rapport 'Efterretningsmæssig Risikovurdering' på Kastellet i København tirsdag den 19. december 2017 (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)
Chef for FE Lars Findsen under Forsvarets Efterretningstjenestes offentliggørelse af den årlige rapport 'Efterretningsmæssig Risikovurdering' på Kastellet i København tirsdag den 19. december 2017 (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2017)

Det er ikke tilfældigt, når kapitlet om cyberangreb står forrest i Forsvarets Efterretningstjenestes (FE) årlige trusselvurdering.

For ifølge FE-chef Lars Johan Findsen har it-angreb på danske myndigheder og virksomheder overtaget rollen som den største fare for landets sikkerhed.

Det er også blevet understreget i årets løb, hvor blandt andet det såkaldte Wannacry-angreb lagde tusindvis computere ned på stribe verden over med krav om løsepenge, hvis de spærrede data skulle gøres tilgængelige igen.

På samme måde blev A.P. Møller-Mærsk også ramt af et større angreb i juni, der lagde store del af koncernens it-systemer ned.

Ligesom tidligere år fylder Rusland også en del i beretningen. Vores nabo mod øst vækker fortsat bekymring ifølge efterretningschefen.

»Rusland fortsætter sin militære oprustning i den vestlige del. Det er dog usandsynligt, at Rusland vil risikere en direkte konfrontation mod Nato,« siger Lars Johan Findsen.

Han nævner også terrorisme som en trussel, man fortsat er nødt til at tage alvorligt.

Selv om Islamisk Stat er presset kraftigt i defensiven i Irak og Syrien, så gør det ikke truslen om terrorangreb mindre, snarere tværtimod, lyder vurderingen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.