Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarer: Sag om sygehusdrab bygger på mavefornemmelse

Ingen har set drabstiltalt sygeplejerske slå patienter ihjel, og der er intet fældende bevis, siger forsvarer.

Mandag forsøger forsvarsadvokat Jørgen Lange at overbevise et nævningeting om, at en 31-årig sygeplejerske er uskyldig i anklagen om tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter, der var indlagt på det lokale sygehus i Nykøbing Falster. Scanpix/Thomas Lekfeldt
Mandag forsøger forsvarsadvokat Jørgen Lange at overbevise et nævningeting om, at en 31-årig sygeplejerske er uskyldig i anklagen om tre drab og et drabsforsøg på ældre patienter, der var indlagt på det lokale sygehus i Nykøbing Falster. Scanpix/Thomas Lekfeldt

Nykøbing Falster. En af de mest omtalte drabssager i dansk retshistorie bygger på ondsindet sladder og helt ekstraordinært få beviser.

Derfor bør et nævningeting ved Retten i Nykøbing Falster frifinde en 31-årig sygeplejerske, der er tiltalt for at dræbe patienter på det lokale sygehus.

Det er budskabet fra forsvarsadvokat Jørgen Lange, da han efter 23 retsdage har hele mandagen til at udlægge sagen i sin procedure.

- Der er ikke noget, som kan gå under betegnelsen det fældende bevis. Det foreligger ganske enkelt ikke i den her sag, lyder det fra advokaten.

Derimod mener han, at hele anklagemyndighedens sag bygger på kollegers jalousi og misundelse. Jørgen Lange henviser til, at både den tiltalte og en række vidner har forklaret, at sygeplejerskerne på sygehusets akutafdeling var splittet i to.

- Den ene gruppe har haft en til tider ganske voldsom antipati mod min klient, mens vi fra den anden gruppe har hørt det stik modsatte. Sidstnævnte gruppe har fortalt, at min klient er omsorgsfuld og fagligt meget dygtig, siger Jørgen Lange.

En række af den drabstiltaltes kritikere har i retten fortalt, at patienter påfaldende ofte fik det dårligt og døde i den tiltaltes selskab, ligesom hun ifølge kollegerne virkede eksalteret og triumferende efter særligt dramatiske vagter.

- Men når de pågældende vidner er blevet spurgt, om de har set, at den tiltalte har givet medicin til patienterne, siger de alle, at det har de ikke. Igen er det den berømte mavefornemmelse, siger forsvareren.

På samme måde er det heller ikke lykkedes at finde dna eller fingeraftryk på den sprøjte, som en tidligere anklager ellers har betegnet som "gerningsvåbnet", da den højst usædvanligt rummede rester af netop de tre stoffer, der blev fundet i et af ofrene.

Hertil kommer, at en ekspert i medicinforgiftninger har sået tvivl om, hvorvidt patienterne overhovedet er ofre for en forbrydelse.

Toksikologen Kim Dalhoff henviste således til, at flere af patienterne i forvejen var tæt på at dø, og at mængderne af medicin i deres kroppe ikke nødvendigvis var dødelige.

På den anden side ventes anklager Michael Boolsen at sætte sin lid til et andet ekspertvidne, professor i retskemi Kristian Linnet, som mener, at mængden af medicin i patienterne er så overvældende, at den næppe er givet ved en fejl, men for at slå ihjel.

I alt er sygeplejersken tiltalt for tre drab og et drabsforsøg. I alle tilfælde skal ofrene have været ældre patienter, som ifølge anklagemyndigheden blev forgiftet med medicin.

Hvorvidt kvinden er skyldig eller ej, ventes retten at afgøre 24. juni.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.