Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarer: Nye beviser i Kundbysag har haft betydning

Anklager går fortsat efter forvaring til 17-årig, efter at hun er kendt skyldig i terror-sag.

Forsvareren Advokat Mette Grith Stage.
Forsvareren Advokat Mette Grith Stage.

Det er en meget særlig sag, påpegede både forsvarer og anklager, efter at en 17-årig pige tirsdag blev kendt skyldig i forsøg på terror ved Retten i Holbæk.

Flere aspekter har udmærket sig undervejs. Oprindeligt var planen, at retten allerede 5. maj skulle have afgjort, hvorvidt den 17-årige var skyldig i anklagen om at ville bombe to sjællandske skoler.

Men i stedet fik anklageren lov til at styrke sin sag ved at fremlægge nye beviser.

»De beviser har haft stor betydning,« lød det fra forsvarer Mette Grith Stage, efter afgørelsen.

»Hun (den tiltalte, red.) er ked af det. Men de seneste dage har hun forberedt sig på, at det kunne være udfaldet, så hun er ikke chokeret.«

I løbet af sagen har pigen fra vestsjællandske Kundby forklaret, at hun aldrig havde tænkt sig at føre planerne ud i livet. Der var alene tale om et forsøg på at få opmærksomhed.

Men retten er ikke af samme overbevisning. Pigen er kendt skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod Sydskolen i Fårevejle og den jødiske Carolineskole i København.

»Vi noterer os afgørelsen med tilfredshed, men vi er ikke overraskede. Vi er tilfredse med, at retten har samme tolkning, som vi har,« sagde Kristian Kirk.

Anklagemyndigheden går efter at få pigen idømt forvaring, som er en tidsubestemt foranstaltning.

»Selv om jeg medgiver, at det kan virke som en hård foranstaltning at tildele en teenager forvaring, så mener jeg, at hensynet til alle os andre vægter højere, lød det fra anklageren i retssalen.«

Hvis der ikke er tale om forvaring, mener Kirk, at pigen bør idømmes fængselsstraf på ti år. Forsvarer vurderer derimod, at det er passende med fængselsstraf på seks til otte år.

»Forvaring kan kun komme på tale, hvis pågældende er så farlig, at selv en lang fængselsstraf ikke er nok til at undgå farlighed,« lød det i retssalen.

Hun henviser blandt andet til den såkaldte Glostrupsag, hvor en mand blev idømt syv års fængsel. Han var 16 år på gerningstidspunktet.

Sagen bliver afgjort torsdag eftermiddag.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.