Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvarer kræver forstander frifundet i Præstø-sagen

Selv om efterskolen har vedkendt sig et ansvar for ulykken på Præstø Fjord i 2011, bør forstander Truels Truelsen frikendes, mener forsvareren.

Ansvaret for Præstø-tragedien ligger ikke hos forstander for Lundby Efterskole, Truels Truelsen, og derfor bør han ikke straffes i sagen. Det slog forsvareren, Peter Giersing, fast på den næstsidste retsdag i Retten i Nykøbing Falster, skriver dr.dk.

Giersing mener hverken, at det er korrekt, at de tidligere elever ikke har fået at vide, hvordan de skulle vælge svømmeveste, eller hvordan de skulle sejle i dragebåden - det står i klar modsætning til forklaringen om sikkerheden fra mange af eleverne, der var involveret i ulykken i februar 2011.

- Så spørgsmålet er, hvad Truels Truelsen egentlig skulle have gjort, siger forsvareren ifølge dr.dk om sin klient, der sidder ved siden af ham.

Med paragrafferne, som forstanderen er tiltalt for, i hånden gjorde forsvareren klart ved at citere lovteksten, at skal man kendes skyldig i uagtsomhed, skal »døden være forholdt ved en uagtsomhed, hvor den tiltalte har handlet aktivt,« skriver dr.dk.

Det er blandt andet grundene til, at forstanderen ikke bør have en straf, argumenterede forsvareren.

Truels Truelsen står sammen med efterskolen tiltalt for uagtsomt manddrab, uagtsom legemsbeskadigelse og brud på reglerne om sikkerhed til søs, og mens skolen kan ende med bøde, risikerer Truelsen fængsel.

Og fængsel er præcist, hvad anklageren, Michael Boolsen, har krævet. Han ønsker forstanderen ubetinget bag tremmer, og fængselsstraffen skal være »målt i måneder«, blandt andet fordi der er begået fejl, og fordi flere af de unge, som var under 18 år, har fået varige mén. Samtidig mener han, at en rimelig straf til efterskolen er en bøde på »ikke under 250.000 kroner«.

Ulykken fandt sted i februar for knap to år siden, da de 13 elever og to lærere fra skolens idrætshold sejlede ud på Præstø Fjord i en dragebåd. Vejret var ifølge flere af elevvidnerne dårligt, og fordi det var blæst op, besluttede de sig for at vende om. Men vendingen gik galt, båden kæntrede, og alle havnede i vandet.

Mens tre elever reddede sig i land og fik tilkaldt hjælp, lå resten i det to grader kolde vand. Syv af eleverne var klinisk døde, men blev senere genoplivet, og flere har i dag varige mén.

Først på dagens retsmøde erkendte Lundby Efterskole for første gang ansvaret for de syv elever, der endte med mén.

Dommen falder fredag, men selv om der er en sandsynlighed for, at forstanderen ender bag tremmer, er det ifølge dr.dk ikke op til retten, men efterskolens bestyrelse, at afgøre, hvorvidt han kan fortsætte i sit job.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.