Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsvar for et retfærdigt samfund

Thorkild Høyer er ikke bare forsvarsadvokat. Den beskikkede forsvarer for bl.a. terrordømte Sam Mansour og Lars Hedegaards formodede attentatmand er en politisk debattør, der bruger samfundet i sit forsvar og sine sager til at ændre på det.

Thorkild Høyer er forsvarsadvokat for den terrordømte Sam Mansour. Foto: Niels Meilvang
Thorkild Høyer er forsvarsadvokat for den terrordømte Sam Mansour. Foto: Niels Meilvang

Thorkild Høyers indbakke er fuld af hademails.

Fra dem, som ikke begriber, hvordan den 67-årige forsvarsadvokat kan leve med sig selv, når han gang på gang argumenterer for, at den nu terrordømte Sam Mansour, bedre kendt som »Boghandleren fra Brønshøj«, burde være frifundet.

Og dem, som mener, det er helt utilstedeligt, at advokaten i denne uge har politianmeldt en række politikere, fordi de i kølvandet på dommen, men før ankefristens udløb, offentligt har argumenteret for, at Mansours statsborgerskab burde være inddraget og manden udvist.

Aldrig før har en sag medført så meget harme og så mange trusler rettet direkte mod Thorkild Høyers egen person. Ikke særligt morsomt, konstaterer forsvarsadvokaten, men: »Det påvirker mig udelukkende sådan, at jeg ved, jeg nu skal gøre en ekstra indsats for, at min klient får en retfærdig rettergang. Jeg tror fuldt og fast på, at alle har ret til det bedst mulige forsvar. Ligegyldig hvem man er, eller hvad man har gjort.«

Sådan er det at være forsvarsadvokat i nogle af de mest højtprofilerede straffesager herhjemme: Så skal man kunne tage stødene og forsvare klienten, uanset hvor enig eller uenig man er i hans meninger og gerninger. Så skal man ikke lade sig kue af den offentlige opinion.Så skal man turde kæmpe for sin sag.

En meningsmaskine

Nordjyden med den lune dialekt, der har været fredsmægler mellem Hells Angels og Bandidos under 1990ernes store nordiske rockerkrig og forsvarer for sigtede i bl.a. Blekingegadebanden, terrorsagen fra Glostrup, røveriet mod Dansk Værdihåndtering og terrorsagen mod Jyllands-Posten, er ikke bange for at indtage et kontroversielt synspunkt.

»Han er ukuelig, foretager gerne sin egen selvstændige efterforskning og tager nogle kampe, der er mere utraditionelle. Han er den rastløse og originale type,« siger Jane Ranum, der siden 2001 har været partner i samme advokatbureau som Thorkild Høyer.Den rastløse og friske tilgang gør ham ifølge nogle karismatisk, ifølge andre irriterende, og det har også givet ham ry for at være lige lovlig hurtig på aftrækkeren i medierne.

Men det er nu engang sådan, Thorkild Høyer virker, siger Jane Ranum:

»Han er en debattør, en meningsmaskine. Ingen tvivl om det. Han har en politisk tilgang til sit arbejde og arbejder også igennem den offentlige debat for at få ændret ting. Noget af det, han er rigtig god til, er netop at perspektivere sagerne og inddrage den mere principielle samfundsramme.«

Politisk fortid

Som da han under forsvaret for Sam Mansour argumenterede for, at retten burde sætte den tiltaltes ytringer ind i en historisk kontekst. Krigene i mellemøsten går ud over kvinder og børn, og i de lande, hvor Vesten har blandet sig, har uretfærdighederne stået i kø, skulle retten forstå.

Uhyrlighederne i de krigsplagede lande påvirkede også Høyer, hvis stemme knækkede i retten.

»Sam Mansour tilskynder ikke til nogen forbrydelser, han reagerer på forbrydelser mod civile i den muslimske verden,« lød det bl.a. i hans forsvar, der understregede, at ytringsfriheden netop også skal gælde de synspunkter, man er uenig i eller ligefrem finder afskyelige.

Hvis man vil forstå en person, mener Thorkild Høyer, må man også forstå den baggrund, personen handler ud fra.

Selv har forsvarsadvokaten en fjern fortid i Kommunistisk Arbejderparti, senere i Det Radikale Venstre, og han har altid haft øje for samfundets marginaliserede grupper – flygtninge, BZere, demonstranter.

Egentlig partipolitisk engageret har han dog ikke været længe. Men hvis der er sager, hvor de grundlæggende retspolitiske værdier anfægtes, mener han, man som praktiserende forsvarsadvokat er forpligtet til at gøre offentligheden opmærksom på det.

»For at vurdere, hvor godt et samfund fungerer, må man se på, hvordan det behandler alle dem i yderkanten. Og min klare holdning er, at det bør være samfundets rolle at involvere de marginaliserede så godt som muligt i mainstreamsamfundet,« siger han.

Humanist om en hals

Thorkild Høyers engagement er da også for længst rykket fra retssalen og videre ind i hans fritid og øvrige liv.

Han har stiftet organisationen Levende Menneskerettigheder, siddet i bestyrelsen for Folkekirkens Nødhjælp og er nu formand for bestyrelsen i DIGNITY, det tidligere Rehabiliterings- og Forskningscenter for Torturofre. Og han har desuden været megetaktiv på den internationale scene – bl.a. som leder af nødhjælpsindsatsen i Kosovo og Danidas retslige reformprogram i Vietnam.

Han er efter eget udsagn »humanist om en hals«, og det spiller naturligt ind – i tilgangen til de enkelte sager og det, han får ud af dem: At en forsvarsadvokat er klientens mand. Ligegyldig hvad:

»Som en drabschef engang sagde: Man jagter et uhyre, man finder et menneske. Det er også min erfaring. Jeg tror ikke, at nogen menneske fødes onde. Nogle har bare haft svære vilkår og vanskeligt ved at gribe de chancer, de fik. For et retssamfund drejer det sig om at skabe de bedste betingelser for, at disse folk kan komme på banen. Og når de grundlæggende værdier anfægtes, må man sige det højt.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.