Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskerfrygt: Mobiler bag børnehovedpine

En storstilet dansk undersøgelse kobler udstrakt brug af mobiltelefoner blandt gravide og småbørn med hovedpine hos børn.

Børn kan have større risiko for at få hovedpine, hvis de har været udsat for stråling fra omfattende brug af mobiltelefoner.

Det frygter danske og amerikanske forskere, der nu kobler den udbredte forekomst af hovedpine hos mange børn med, at deres mor har talt meget i mobiltelefon under graviditeten, og at børnene selv har brugt mobiltelefoner i deres tidlige leveår.

I undersøgelsen, som netop er publiceret i "The Open Pediatric Medicine Journal", har forskere fra Aarhus Universitet og University of California (UCLA) analyseret oplysninger fra 50.000 danske mødre om deres syv-årige børn i den store database "Bedre Sundhed for mor og barn" under Statens Serum Institut, hvor man kortlægger de påvirkninger, som et menneske udsættes for gennem hele livet lige fra fosterstadiet.

Hér viste det sig, at mødre, som benyttede mobiltelefoner, mens de var gravide, og hvor barnet også selv havde brugt mobiltelefon som lille, rapporterede om flere tilfælde af hovedpine og migræne end andre mødre.

Forskerne påpeger dog også, at der kan være andre årsager og bebuder en yderligere granskning af en eventuel sammenhæng mellem mobilstråling og børne-hovedpine.

- Vi kan ikke være helt sikre på, at de problemer med hovedpine og migræne, som børnenes mødre her rapporterer om, faktisk skyldes mobiltelefonerne. Det er derfor vigtig at følge op med flere undersøgelser, siger Jørn Olsen, professor ved Århus Universitet.

Mobiltelefoner bliver brugt i stor udstrækning af både gravide og børn, så en eventuel negativ effekt på befolkningens sundhed vil være af omfattende betydning, forklarer Jørn Olsen.

Oplysningerne, som er brugt i studiet, stammer fra mødre, som udfyldte et spørgeskema, da deres børn fyldte 7 år. I skemaet har de svaret på spørgsmål om både barnets brug af mobiltelefon og også om deres egen brug af mobilitelefon under graviditeten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.