Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere vil løse striden om Hans Ø

Fælleseje. I årtier har Canada og Danmark været uenige om, hvem der ejer en øde klippeø mellem de to lande. Nu foreslår forskere at gøre øen til fælleseje og international park.

Siden 1973 har Canada og Danmark været uenige om ejerskabet til den øde klippeø, Hans Ø.
Siden 1973 har Canada og Danmark været uenige om ejerskabet til den øde klippeø, Hans Ø.

Siden 1973 har Canada og Danmark været uenige om ejerskabet til den øde klippeø, Hans Ø, midt i Kennedy-kanalen i Nares Strædet, der deler Ellesmere Island fra det nordligste Grønland. I nogle år udkæmpede de to lande en fredelig strid, hvor flådefartøjer fra de to lande på skift placerede deres nationalflag på øen, gerne suppleret med en fredelig flaske whisky til glæde for naboen. I 2008 enedes man om en protokol, hvori Danmark og Canada er »enige om at være uenige,« som daværende udenrigsminister Per Stig Møller (K) udtrykte det.

Men står det til to forskere i arktiske forhold, den canadiske professor Michael Byers fra University of British Columbia og lederen af Institut for Canadiske Studier ved Aarhus Universitet, Michael Böss, skal striden løses ved at skabe et condominium, som betyder territorium under fælles ejerskab. Desuden foreslår de, at Hans Ø gøres til en international park og at ansvaret for den tilbydes selvstyreregeringen i Grønland og Canada.

»Danmark og Canada har en lang tradition for at samarbejde, også på det militære plan. Så det er for pinligt, at der eksisterer denne lille kurre på tråden,« siger Michael Böss, der står som arrangør af en konference om Arktis i Aarhus med deltagelse af en lang række internationale forskere og eksperter i arktiske forhold.

Sammen med Michael Beyers vil Michael Böss forsøge at samle opbakning blandt forskerne til en erklæring om en fredelig løsning af Hans Ø-konflikten.

»De arktiske folk ønsker jo også udvikling, og den skal vi støtte med internationale traktater og med bilaterale aftaler som eksempelvis en aftale om Hans Ø,« forklarer han.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) tager forsigtigt, men positivt mod ideen.

»Jeg ved, der tænkes spændende tanker om Hans Ø, men det er stadig på et stadie, hvor det ikke er noget, vi realistisk kan tage stilling til. Men heldigvis er der mange, der tænker, og som kan være med til at forme nye ideer, og jo flere, der er, jo større er sandsynligheden for, at vi kan bruge dem,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.