Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere: Vi spilder millioner på udokumenteret hype af D-vitamin

Forskningen kan ikke påvise, at D-vitamin forebygger sygdomme. Alligevel bruger sundhedsvæsenet mange millioner kroner årligt på at måle danskeres D-vitaminniveau, vurderer en laboratorieleder.

Arkivfoto: Forskningen kan ikke påvise, at D-vitamin forebygger sygdomme. Alligevel bruger sundhedsvæsenet mange millioner kroner årligt på at måle danskeres D-vitaminniveau, vurderer en laboratorieleder.
Arkivfoto: Forskningen kan ikke påvise, at D-vitamin forebygger sygdomme. Alligevel bruger sundhedsvæsenet mange millioner kroner årligt på at måle danskeres D-vitaminniveau, vurderer en laboratorieleder.

I årtier har der floreret hypoteser om, at mangel på D-vitamin kan øge risikoen for kræft, hjertekarsygdomme, depression, leddegigt, tarmsygdomme, knogleskørhed og mange andre dårligdomme.

Men der er ikke evidens for, at hypoteserne holder.

Senest har to store lodtrækningsstudier afkræftet, at et tilskud af D-vitamin kan forebygge de to store dræbere; hjertekarsygdomme og kræft.

Alligevel bliver læger ved med at teste ellers raske patienter for D-vitaminmangel. Årligt bliver der lavet godt en million test til omkring 60 kroner stykket, skønner professor Ivan Brandslund, der er overlæge og laboratorieleder på Vejle Sygehus’ Biokemiske Afdeling.

»De praktiserende læger sender et problematisk højt antal blodprøver, der skal analyseres for D-vitamin, ind til vores laboratorium. Mindst halvdelen burde kunne spares,« siger han til Videnskab.dk.

Regningen for de mange D-vitaminmålinger bliver betalt af det offentlige. Ivan Brandslund og andre eksperter anslår, at de koster skatteyderne mellem 60 og 100 millioner kroner om året.

»Sagen er, at der er gået mode i at få målt sin D-vitaminstatus, fordi der har været forlydender om, at D-vitaminmangel er relateret til alle mulige sygdomme,« siger Ivan Brandslund.

Praktiserende lægers fagvidenskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin (DSAM), erkender problemet:

»Vi bestiller nok en del prøver, hvor man godt kunne spørge sig selv en ekstra gang, om det egentlig er så vigtigt« siger Anders Beich, der er formand for DSAM. Læs hans forklaring i boksen under artiklen.

En af de praktiserende læger, der sender mange prøver ind til analyse på Vejle Sygehus’ laboratorium, afviser, at der bliver brugt for mange penge på unødvendige målinger. Der er god grund til at måle patienters indhold af D-vitamin i blodet, mener han.

»Jeg har en pragmatisk tilgang: Indtil vi har mere sikker viden, er det en god idé at teste. Hvis det skulle vise sig, at vitaminet har betydning for alvorlige sygdomme, så er det sørme godt, at vi har testet patienterne,« siger Jens Søndergaard, der både er praktiserende læge og professor på Syddansk Universitets Forskningsenhed for Almen Praksis til Videnskab.dk.

Selv om der – ifølge Ivan Brandslund – stadig bliver lavet alt for mange D-vitamin-test, er antallet dog stabiliseret, måske endda svagt faldende, efter at det toppede for nogle år siden, vurderer professoren.

Det skyldes, at Sundhedsstyrelsen i 2010 lavede en række anbefalinger til praktiserende læger om, hvornår det er en god idé at måle patienternes D-vitamin-status.

Styrelsen slog fast, at personer med en almindelig, sund livsstil ikke rutinemæssigt bør få målt D-vitamin.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.