Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere slår alarm: Offentlig sektor ramt af historisk ledelseskrise

Den offentlige sektor er ramt af historisk ledelseskrise, fordi der fokuseres for meget på effektvitet og for lidt på velfærden, mener forskere bag ny bog.

Offentlig ledelse fokuserer for meget på effektivitet, målinger og topstyring og for lidt på at udvikle velfærden i dialog med medarbejderne, mener to forfattere til en særdeles kritisk bog om konkurrencestaten.

Det skriver Ugebrevet A4.

»Den offentlige sektor og Danmark står i den største ledelseskrise siden 1864,« siger de to forfattere til bogen »Ledelseskrise i konkurrencestaten« professor i statskundskab på Københavns Universitet Lars Bo Kaspersen og organisationsstrateg Jan Nørgaard.

Ledelseskrisen rammer alle, og konsekvensen er ifølge de to forfattere ringere serviceydelser, overbelægning på hospitaler, kostbare fejl i SKAT, stress, mistrivsel og sygefravær blandt de offentligt ansatte.

»I dag lader vi staten, embedsapparatet og den politiske elite udstikke og definere løsningerne på alle problemer i velfærdsstaten. Top-down-modeller, kvalitetsmålinger og effektiviseringsværktøjer er løsningen på alle udfordringer, fordi det er konkurrencestaten, der får lov at diktere måden som den offentlige sektor skal styres på. Og det betyder, at velfærdsstaten er presset som aldrig før,« siger Lars Bo Kaspersen til Ugebrevet A4.

Det koster kassen både menneskeligt og økonomisk, mener de to forfattere.

I medierne ser man jævnligt de ansattes kritik mod ledelsen af den offentlige sektor. Men også vælgerne er måske på vej til at reagere, mener Lars Bo Kaspersen.

Han peger på den nylige valgsucces for Alternativet, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti som et muligt udtryk for, at vælgerne har øget tillid til partier, der ikke har siddet i regering, og derfor ikke er en del af »the establishment«.

»Liberal Alliance, Alternativet og Dansk Folkeparti kan være afspejlinger på, at der er noget i gang i befolkningen. Der er brug for nogle, der tør sige, at uddelegeringen og decentralisering af forvaltningen er en god ting i respekt for retsstaten,« siger Lars Bo Kaspersen.

BNB

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.