Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere optrapper kampen mod sukkersyge

Et nyt, dansk diabetesakademi skal bidrage med vigtig viden om folkesygdommen.

Diabetiker stikker sig med insulinsprøjten. Arkivfoto.
Diabetiker stikker sig med insulinsprøjten. Arkivfoto.

Danmark er ramt af en sukkersygeepidemi, der bare vokser og vokser, og om få år vil så mange som en halv million danskere lide af enten type 1- eller type 2-diabetes.

Derfor er der brug for at opruste i kampen mod folkesygdommen. Det gør Syddansk Universitet fra 1. september ved at være vært for Det Danske Diabetes Akademi, der med 300 tilknyttede forskere og en donation på 201 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden skal bidrage med ny og vigtig viden om sukkersyge.

Det fortæller akademiets leder, professor Henning Beck-Nielsen, og henviser til, at der er »tæt på 300.000 danskere med sukkersyge«.

Epidemien er så voldsom, at antallet af børn og unge med type 1-diabetes er steget med 81 procent siden 1997. Ifølge beregninger koster diabetes hver dag det danske samfund 80 millioner kroner i direkte og indirekte udgifter. I 2020 vil det beløb være vokset betydeligt, fordi der til den tid formentlig vil være cirka 500.000 danske diabetikere.

»Vi står over for en kæmpe udfordring. Både sundhedsmæssigt, socialt og økonomisk. Det går ikke kun ud over voksne og gamle. Mange børn bliver også ramt,« siger professor Henning Beck-Nielsen:

»Sukkersyge er den hyppigste årsag til blindhed, nyresvigt og amputationer og en af de hyppigste årsager til blodprop i hjertet.«

Diabetesforeningens direktør, Henrik Nedergaard, mener, at »der i høj grad« er brug for det nye akademi: »Det giver gode muligheder for, at Danmark kan opretholde sin position som et af de førende lande inden for diabetesforskning,« siger han.

Professor Henning Beck-Nielsen forklarer, at akademiet vil satse på 25 områder inden for diabetesforskning. Han ser bl.a. store perspektiver i kampen mod type 1-diabetes med stamcelleforskning:

»Det er et område, hvor jeg tror, vi kan finde en kur,« siger han og tilføjer, at akademiets opgave også bliver at uddanne de næste generationer af talenter inden for diabetesforskningen. »Der bliver behov for dem,« siger han.

Bestyrelsesformand i Novo Nordisk Fonden, Ulf J. Johansson, tilføjer, at fondens vision netop også er at »fremtidssikre dansk diabetesforskning«:

»Målet med akademiet er at styrke forskningens vækstlag og støtte forskning af højeste internationale kvalitet,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.