Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere, forældre og skoleledere i chok: Så meget pjækker 15-årige folkeskoleelever

Skolelederforeningen ser pjæk hos folkeskolens ældste elever som meget problematisk.

ARKIVFOTO
ARKIVFOTO

Folkeskolens ældste elever pjækker så meget, at det chokerer både forskere og talsmænd for forældrene, eleverne og skolelederne.

Det skriver Politiken torsdag.

Hver sjette 15-årige elev svarer i Pisa-undersøgelsen 2015, at de inden for de seneste to uger har pjækket en til to hele dage fra skole.

Og knap hver fjerde elev har pjækket fra nogle timer en til to gange.

Pisa 2015 undersøger også 15-årige elevers faglige færdigheder, som blev offentliggjort for nylig.

I undersøgelsen slår Danmark både Norge, Sverige, Frankrig, Tyskland og Holland i selvangivet pjæk, men Danmark ligger en smule under det gennemsnitlige OECD-niveau.

Tallene er »rigtig problematiske«, siger formand for Skolelederforeningen, Claus Hjortdal.

»De bør give genlyd ude i kommunerne og på skolerne, som bør gå fraværsstatistikkerne igennem med en tættekam og tage kontakt til forældrene.«

»Pjæk er en bevidst handling, som vi skal jagte mere sammen med forældrene,« siger han til Politiken.

Og det bevidste fravær går ud over det faglige niveau. Elever, der har pjækket timer eller hele dage, forud for Pisa-testen, scorer 30-40 point lavere end de 502 point, som eleverne i snit opnår i naturfag.

En 15-årig elev, der ikke pjækker, men går på en skole, hvor 20 procent af de 15-årige har pjækket inden for de seneste to uger, bliver også påvirket.

Den elev scorer i snit 16 point lavere i naturfag end en elev, der går på en skole, hvor ingen på samme klassetrin har pjækket.

Andelen af danske elever, der pjækker, er steget. I dag har hver sjette pjækket en til to dage de seneste to uger, mens det i 2012 var hver tiende.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.