Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forskere finder muligt tegn på kræft

En forstørret prostata kan være et tidligt tegn på kræftsygdom. Det antyder en ny, dansk undersøgelse. Perspektivet er tidligere og bedre behandling af prostatakræft.

En ny og omfattende, dansk undersøgelse kan have banet vejen for tidligere diagnosticering og dermed bedre behandling af den mest udbredte kræftsygdom hos mænd.

Undersøgelsen, der omfatter registeroplysninger om samtlige danske mænd gennem en periode på 27 år, konkluderer, at mænd med en harmløs forstørrelse af deres blærehalskirtel - også kaldet prostata - statistisk set har to til tre gange større risiko for at få prostatakræft, end mænd med en prostata i normal størrelse.

Risikoen for at dø af prostatakræft er samtidig forøget med to til otte gange.

»Det rent statistiske sammenfald mellem forstørret prostata og kræft bør få de praktiserende læger til at følge patienter med forstørret prostata med henblik på at kunne gribe tidligere ind mod en eventuelt senere kræftsygdom. Det vil alt andet lige give større chance for en effektiv behandling,« siger en af forskerne bag undersøgelsen, overlæge Børge Nordestgaard fra Herlev Hospital.

Undersøgelsen siger ikke noget om, hvorvidt forstørret prostata er en årsag til den forøgede kræftrisiko.

Men eftersom undersøgelsen omfatter over tre millioner mænd og er en af verdens hidtil største af sin art, er resultatet til gengæld statistisk meget sikkert.

»Det har været omdiskuteret, om en forstørret prostata kan være en risikofaktor for kræft. Nogle mindre undersøgelser tyder ikke på en sammenhæng, men vores tyder på en sammenhæng. Derfor bør lægerne være opmærksomme, når de ser patienter med en forstørret prostata,« siger Børge Nordestgaard.

Forstørrelsen i sig selv er ufarlig

Prostata eller blærehalskirtlen producerer sædvæske. Med alderen vokser den kastanjestore kirtel hos de fleste mænd.

Og da kirtlen sidder tæt på blæren og omkranser urinlederen, kan forstørrelsen gøre vandladning besværlig, hvilket ofte er grunden til, at mændene søger læge.

Forstørret prostata er i sig selv ufarligt. Derfor advarer overlæge i Kræftens Bekæmpelse, Iben Holten, også mod, at lægerne hejser kræftflaget, så snart de ser en forstørret prostata.

»Men undersøgelsen er et vigtigt bidrag til diskussionen om, hvorvidt der er en sammenhæng mellem forstørret prostata og kræft. Og lægerne skal være opmærksomme på den mulige sammenhæng. De skal havde det i baghovedet, men det håber jeg også, at de allerede har,« siger Iben Holten.

Undersøgelsen mangler vigtige detaljer

Iben Holten er enig i, at undersøgelsens styrke er dens statistiske vægt, til gengæld understreger hun, at den mangler vigtige detaljerede oplysninger om såvel patienterne, som om kontrolgruppen af mænd uden en forstørret prostata, der er registreret på en recept.

Hun peger også på muligheden for, at undersøgelsens statistiske oplysninger i et vist omfang kan dække over, at prostata er stor på grund af kræftsygdommen og ikke omvendt.

Forskerne fra Herlev Hospital er med på, at undersøgelsen ikke fælder den endelige dom over spørgsmålet om, hvorvidt en stor prostata kan være et forvarsel om kræft.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.