Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Vi er ved at dræne folkeskolen for stærke elever

En rapport tegner dystre perspektiver for fremtidens folkeskole, mener professor Niels Egelund.

København. Professor ved Aarhus Universitet Niels Egelund er bekymret for, at de danske folkeskoler er ved at blive drænet for børn fra ressourcestærke hjem.

- Der er ingen tvivl om, at det her bliver en selvforstærkende effekt, når vi begynder at nå det niveau, som vi ser nu, siger han.

En rapport fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser ifølge Politiken, at knap hver tredje akademikerbarn går i privatskole i 8. klasse.

I rapporten fremgår det i øvrigt, at andelen af privatskoleelever i landets 8. klasser er steget med omkring 29 procent siden 2007. I dag går hver femte 8. klasseelev på en privatskole.

Niels Egelund understreger, at det ikke er nogen ny udvikling, men et problem man uden held har forsøgt at tackle siden 1980'erne.

- Intet er lykkedes, og hvis jeg kunne finde løsningen på problemet, så ville jeg nok blive en meget rig mand, siger han.

Niels Egelund forklarer, at skævvridningen blandt andet skyldes, at landets privatskoler selv har mulighed for at vælge deres elever.

- De private skoler har nogle andre vilkår at operere under, og de kan afvise forældre, hvis de vurderer, at det er et barn, der ser ud til at give problemer.

Konsekvensen kan ifølge professoren blive et fremtidigt skolesystem, hvor skellet mellem de stærke og svage elever bliver større.

- Problemet er, at vi dræner folkeskolen for de stærkeste forældre, og det er ikke godt, for så ender vi med et A-hold og et B-hold, siger Niels Egelund.

- Folkeskolerne får et problem, når de ressourcestærke forældre har valgt dem fra, og står tilbage med en skole, hvor de bedste elever er forsvundet for længe siden.

- Og så vil det faglige niveau falde, fordi der kommer til at mangle nogle af de stærkeste elever. Og det er uheldigt for folkeskolerne og de elever, der bliver tilbage i folkeskolen, siger Niels Egelund.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.