Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker: Usædvanlig opfordring til sexanklaget politiker

Forskningschef finder det usædvanligt, at borgmester opfordrer politiker til at trække sig, før der er en dom.

Per Zeidler fra Syddjurs Kommune efterforskes ifølge Århus Stiftstidende i en sag, der omhandler et sexorgie i et forsamlingshus. Arkivfoto.
Per Zeidler fra Syddjurs Kommune efterforskes ifølge Århus Stiftstidende i en sag, der omhandler et sexorgie i et forsamlingshus. Arkivfoto.

Aarhus. Det er en "spektakulær udmelding" fra Syddjurs' borgmester, når han opfordrer en byrådspolitiker, der ikke er dømt for noget, til at trække sig.

Det mener forskningschef Roger Buch, Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

- Jeg tænker, det er en meget spektakulær melding fra en borgmester at sige, at en politiker skal trække sig, før han er dømt for noget som helst, siger Roger Buch.

Baggrunden er, at Syddjurs' borgmester, Claus Wistoft (V), har opfordret udvalgsformand Per Zeidler til at trække sig fra byrådet.

Det sker i kølvandet på artikler i Århus Stiftstidende, der beskriver, hvordan byrådspolitikeren i flere tilfælde har fragtet to unge kvinder til sexarrangementer i et forsamlingshus ved Vejle.

I det ene tilfælde foregik det, mens der samtidig blev afholdt byrådsmøde i Ebeltoft.

Roger Buch peger på, at det normalt er Valgbarhedsnævnet, der tager stilling til, om en person er værdig til at sidde i byrådet.

Og det sker, først når der foreligger en dom eller en anden form for sanktion.

- Det kan godt være, at borgmesteren mener det af et ærligt hjerte, men han skal jo også forholde sig til formalia.

- Vi plejer at have det princip i et retssamfund, og også i kommunalpolitik, at man ikke er skyldig, før man eventuelt er dømt.

Torsdag eftermiddag er der indkaldt til ekstraordinært møde i udvalget for familie og institutioner, som Per Zeidler er formand for.

Udvalget kan ikke sætte det udskældte byrådsmedlem på porten, men en mulighed er at foretage en ny konstituering.

Det kan blive aktuelt, hvis de øvrige medlemmer af udvalget ønsker at fratage Zeidler posten som udvalgsformand.

- Det vil være en symbolsk handling. Der er meget kort tid tilbage af valgperioden, men rent teknisk kan det godt lade sig gøre, siger Roger Buch.

Østjyllands Politi har torsdag oplyst, at to 54-årige mænd fra henholdsvis Syddjurs og Vejle sigtes for rufferi.

Ifølge Ritzaus oplysninger er den ene af mændene identisk med udvalgsformanden fra Syddjurs.

Begge mænd er løsladt efter endt afhøring, men sigtelsen opretholdes.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.