Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsker advarer fagbevægelsen: Finansministeriet tromler jer

LO og FTF må vedtage et nyt, stærkt samarbejde på efterårets kongresser, hvis de vil have en chance for at bide skeer med Bjarne Corydons regnedrenge, vurderer en forsker. Både LO og FTF fremhæver, at man er i fuld gang, men vil ikke lægge sig fast på, om det ender med en fusion.

Magten i Danmark ligger i Finansministeriet, og hvis fagbevægelsen vil have et ben til jorden, må man opruste på analysekraften. Det mener samfundsforsker på CBS professor Ove Kaj Pedersen. Det skriver Ugebrevet A4.

»Vi har set en kæmpe centralisering omkring Finansministeriet i de seneste 10–15 år <saxo:ch value="226 128 147"/> ikke kun under Bjarne Corydon, men også under tidligere regeringer. Hvis man som interesseorganisation vil have en større slagkraft og indflydelse, er man simpelthen nødt til at have flere ressourcer for at kunne matche Finansministeriets analysekraft,« siger Ove Kaj Pedersen.

Hans melding kommer, netop mens lærere, sosuer, sygeplejersker og andre offentligt ansattes organisationer bokser med kommuner og regioner om overenskomster for mere end en halv million lønmodtagere.

Også de skrappe regnedrenge fra Finansministeriet er med ved bordet – ligesom embedsmænd fra departementet og Moderniseringsstyrelsen er med, når de årlige økonomiaftaler skal laves for kommuner og regioner, når statens husholdningsbudget, finansloven, skal rigges til, og når der forhandles overenskomster i staten.

Og når man som fagforeningsmand eller borgmester lægger arm med finansminister Bjarne Corydon, duer det ikke, at ens regnestykker og argumentation bliver pillet fra hinanden på nul komma fem, anfører Ove Kaj Pedersen.

»Der skal være analysekraft og tænketanke, der kan matche Finansministeriet. Altså en regnedreng over for en regnedreng. Et regneark over for et regneark,« fastslår professoren.

I LO giver næstformand Lizette Risgaard Ove Kaj Pedersen ret i, at fagbevægelsen skal styrke sin interessevaretagelse. Men hun kalder det forsimplet at gøre alting til et spørgsmål om at banke finansministeren sønder og sammen.

»For os handler det ikke kun om analysekraft i Finansministeriet. Det handler både om at være stærkere på analyser og tal, men også på politisk interessevaretagelse i forhold til hele det politiske led på Christiansborg og i forhold til arbejdsgiverne,« siger hun.

Formand for FTF Bente Sorgenfrey pointerer, at de to hovedorganisationer allerede drøfter tættere samarbejde.

»Vi kigger jo på et tæt samarbejde, og vi kan også se, at når vi slår pjalterne sammen, giver det større indflydelse,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.