Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forsikringsselskaber laver hemmelige rapporter ved boligsalg

Når byggesagkyndige laver tilstandsrapport, indsamler de i nogle tilfælde også data til hemmelige rapporter.

Forsikringsselskaber kan bruge hemmelige oplysninger indsamlet under udarbejdelse af en tilstandsrapport til at designe kommende forsikringer. Billedet her er fra en tilfældig udarbejdelse af tilstandsrapport, der ikke har noget med den pågældende sag at gøre. Scanpix/Claus Bjørn Larsen/arkiv
Forsikringsselskaber kan bruge hemmelige oplysninger indsamlet under udarbejdelse af en tilstandsrapport til at designe kommende forsikringer. Billedet her er fra en tilfældig udarbejdelse af tilstandsrapport, der ikke har noget med den pågældende sag at gøre. Scanpix/Claus Bjørn Larsen/arkiv

København. Flere forsikringsselskaber og byggesagkyndige bliver anklaget for at udnytte tilliden hos boligejere, der sætter deres ejerbolig til salg.

Det skriver Politiken.

Når de byggesagkyndige møder op på bopælen for at udarbejde den nødvendige tilstandsrapport, kan de samtidig være købt og bestilt af et forsikringsselskab til at indsamle detaljerede oplysninger om boligens generelle stand og indretning.

Oplysningerne indsamles i al diskretion og har intet med sælgeren at gøre.

De bliver brugt i forsikringsselskabernes målrettede forsøg på at designe og sælge en række nye forsikringer til boligens kommende ejer-, tyveri-, indbo- eller husforsikringer.

Sådan lyder kritikken fra landets boligadvokater og sammenslutningen af mindre byggesagkyndige. Også Forbrugerrådet Tænk er bekymret.

- Disse skyggerapporter er ydelser, der ikke har noget at gøre med den opgave, som den bygningssagkyndige skal varetage efter loven.

- Nemlig en tilstandsrapport med ganske bestemte oplysninger til fælles brug for køber, sælger og forsikringsselskabet, siger boligadvokaternes formand, Jan Schøtt-Petersen, til Politiken.

Han understreger, at de byggesagkyndige er beskikket af staten i en offentlig ordning. De må ikke være domineret af private forsikringsselskaber eller misbruges til at pleje selskabernes kommercielle interesser.

Hidtil har forsikringsbranchen nærmest konsekvent afvist eksistensen af de såkaldte skyggerapporter. Men Politiken er kommet i besiddelse af dokumenter, der viser, at skyggerapporterne lever i bedste velgående.

Forelagt dokumentationen bekræfter Topdanmark, at der indsamles "supplerende oplysninger" i såkaldte indtegningsskemaer.

Det er også meldingen fra en af landets største leverandører af tilstandsrapporter, konsulentfirmaet Ebas.

Begge selskaber kalder denne praksis helt uproblematisk.

Ebas har dog besluttet fra nu af åbent at fortælle boligejerne, når firmaets byggesagkyndige får til opgave at indsamle ekstra data til forsikringsselskaberne i forbindelse med et huseftersyn.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.