Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Formand: Autisme-debat om mad er skadelig

Mange går galt af forkert råd om særlig kost for autister, mener autismeforeningens formand, Heidi Thamstrup.

Forfatter Ninka-Bernadette Mauritson igangsatte en debat, da hun hævdede, at en bestemt kost havde kureret hendes søn for autisme. Nu viser et studie, at autisme ikke kureres af mad uden gluten og mælkeprotein.
Forfatter Ninka-Bernadette Mauritson igangsatte en debat, da hun hævdede, at en bestemt kost havde kureret hendes søn for autisme. Nu viser et studie, at autisme ikke kureres af mad uden gluten og mælkeprotein.

Autisme kureres ikke med mad uden gluten og mælkeprotein. Det viser et studie i tidsskriftet Pediatrics om børnesygdomme, som Politiken skriver om fredag. Derfor har debatten, som blev rejst af forfatter Ninka-Bernadette Mauritson i BT, været »meget skadelig«.

Det mener Heidi Thamstrup, som er formand for Landsforeningen Autisme.

»Debatten har været meget skadelig. Mange forældre vil gøre alt for at hjælpe deres børn. De vil prøve at få deres store sociale problemer til at gå væk. Så de holder fast i et halmstrå,« siger Heidi Thamstrup.

Ninka-Bernadette Mauritson hævdede, at hun havde helbredt sin søn for autisme ved hjælp af sund mad uden mælk, gluten, sukker og farvestoffer.

I Pediatrics gennemgår forskere 19 studier af kosttilskud til børn med autisme at tage kosttilskud.

»Der er ringe dokumentation, der kan bakke op om brugen af kosttilskud eller særlige diæter for børn med autisme,« fastslår forskerne i Politiken.

Det overrasker ikke Heidi Thamstrup.

»Der er aldrig nogen, der har meldt sig ud af vores forening, fordi de er blevet helbredt for autisme. Det ville også være meget mærkeligt. Hvis det var muligt at spise sig ud af det, havde man hørt om det,« siger formanden.

Autisme er et handicap. Det kan ikke behandles med medicin. Forældre kan i stedet give deres autistiske barn sund mad. Desuden skal de skabe gode rammer for barnets trivsel, mener Heidi Thamstrup.

»Man skal sørge for at anerkende sit barn. Så det bliver glad og trygt. Man kan sørge for, at barnet får nogle gode tilbud. At det går i en god skole. Hvor der er plads og rum til, at man kan være anderledes,« mener hun.

Med støtte og hjælp har mange autistiske potentiale til at blive den bedste i klassen, siger Heidi Thamstrup.

»Det er sjældent hjernen, der fejler noget,« mener formanden.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.