Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forlanger 46 mio. kr. i erstatning: Dommer i New York godkender Malthes søgsmål

Malthe Thomsen, der har siddet fængslet i USA, da han vendte hjem.
Malthe Thomsen, der har siddet fængslet i USA, da han vendte hjem.

Pædagogen Malthe Thomsen var gennem 5 måneder mistænkt for at have krænket børnehavebørn i New York og var både fængslet i det berygtede Rikers Island-fængsel og levede derefter med en gps-fodlænke.

Nu har en amerikansk landsdommer godkendt, at han kan føre en sag om uretfærdig behandling ved en domstol i New York.

Som DR Dokumentaren "Anklaget i New York" viste, blev han renset for alle anklager, og efter sin hjemkomst til Danmark lagde han sag an i New York for at få oprejsning for den behandling han var udsat for.

Malthe Thomsen og hans forsvarer, Jane Byrialsen, mener, at politiet manipulerede en tilståelse ud af den unge dansker, og at sagen byggede på udsagn fra en utroværdig kvindelig pædagog.

Sagen blev anlagt i april sidste år mod anklagemyndigheden, betjenten, der afhørte Malthe Thomsen og kvinden, der beskyldte ham for uterlighed. Siden har de anklagede parter forsøgt at få sagen afvist, men nu har en dommer besluttet, at flere af anklagepunkterne skal føres videre til en egentlig retssag.

- Dommeren har ikke haft nogen deadline, så jeg har haft en rigtig dårlig periode rent mentalt på grund af ventetiden og uvisheden, og det er en lettelse, at hun nu endelig har svaret, siger Malthe Thomsen til DR Nyheder.

Han og hans forsvarer forlanger 7 milioner dollars (cirka 46 mio. kr.) i erstatning, mens det også er et krav, at staten New York ændrer procedure og fremover videofilmer alle afhøringer, så en sag som Malthe Thomsens i fremtiden kan undgåes.

Dommeren har besluttet, at anklageren er immun og dermed ikke kan retsforfølges. Til gengæld er flere af anklagepunkterne mod politiet, staten og den kvinde der anmeldte Malthe Thomsen blevet godkendt til en egentlig retssag.

- Selvom det er skuffende, at anklagerne har fået immunitet, så har det hele tiden været hvad vi forventede, og det bekræfter jo bare hvor dårligt et system de har, at de på ingen måde kan stilles til ansvar. Til gengæld er det jo rigtig godt, at flere af vores anklager imod politiet og byen samt alle anklagepunkter imod Gigi (anmelderen red.) bliver stående. Det betyder, at vores sag ikke som sådan er blevet juridisk hæmmet og muligheden for at kæmpe for lovændring om videoforhør fortsat er til stede, siger Malthe Thomsen.

Malthe Thomsen blev løsladt 13. november forrige år, da anklageren droppede alle anklager. Siden har han færdiggjort sin uddannelse som pædagog i Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.