Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Forkert og forkasteligt« at DR bruger Brian Sandberg som rocker-ekspert

I et næsten ti minutter langt indslag om rekruttering til bandemiljøet blev Bandidos-rockeren Brian Sandberg brugt som ekspertkilde.

Det er tvivlsomt, om rockeren Brian Sandberg skulle have haft taletid i DR søndag, mener politikere. 
Det er tvivlsomt, om rockeren Brian Sandberg skulle have haft taletid i DR søndag, mener politikere. 

»Forkastelig og forkert at bruge kriminelle som ekspertkilder.«

Sådan lyder reaktionen fra Tom Behnke, retspolitisk ordfører for de Konservative, på et knap ti minutter langt indslag, som DR  21Søndag bragte i går aftes.

I indslaget bliver den nuværende Bandidos- og tidligere HA-rocker Brian Sandberg brugt som ekspert- og erfaringskilde i forbindelse med sit arbejde som »talentspejder« i rekrutteringen af nye medlemmer til rockernes ungdomsafdelinger.

Brian Sandberg er dømt for både grov vold og narkokriminalitet. Alligevel får han adskillige minutters taletid i DRs bedste sendetid til at fortælle om sine særlige evner i forhold til at rekruttere unge til bandemiljøet.

Se indslaget fra i går aftes fra 21Søndag på DR1

En kriminel er ikke ekspert

»Jeg mener ikke, at kriminelle - særligt ikke i hans kaliber - skal bruges i fjernsyn eller andre medier,« siger Tom Benke, der dog understreger, at der er pressefrihed i Danmark, og at han derfor ikke vil foretage sig noget for at forhindre medierne i at bruge kriminelle kilder.

»Selvfølgelig ligger Brian Sandberg inde med en erfaring og viden. Men bortset fra de mennesker, der arbejder med at forhindre at få unge ind i bandemiljøet, og som sagtens kunne få den viden på anden vis, er der ikke andre, der har noget fornuftigt at bruge den information til. Han bliver stillet op, som om han er en ekspert, noget særligt. Det er han ikke. Han er en helt almindelig kriminel. Så personligt mener jeg, at det er ubehageligt og forkert at give ham så meget taletid,« siger retsordføreren.

Den vurdering, er medieordfører for Dansk Folkeparti Morten Marinus, enig i:

»Jeg synes, det er dybt betænkeligt og meget tæt på at være en glidebane, at man vil give sendetid til en person, der har været så aktiv i bandemiljøet. Spørgsmålet er, om det ikke endda kan gøre flere unge interesserede i at komme ind i de miljøer, når man bruger ham som en slags ekspert på TV,« siger han.

Også på Twitter har indslaget skabt debat. »Gratis reklame til en konkursrytter og efterfølgende Brian Sandberg. Betaler den næste licens med jubel!,« skriver en bruger ironisk, mens en anden stilfærdigt spørger: »Hvorfor skal den mand have så meget primetime PR?«

Rimelig journalistisk begrundelse

Medieordfører for Socialdemokraterne Mogens Jensen mener også principielt, at man skal »afholde sig fra at give forbrydere, der er dømt for hård kriminalitet, taletid i medierne«.

Men i det konkrete tilfælde mener medieordføreren alligevel, at der er en »rimelig journalistisk begrundelse« for at bruge den dømte rocker som kilde:

»Den viden, han kommer med, er relevant for hovedhistorien og for dem, der vil gøre en indsats for at stoppe rekrutteringen til grupperne. Så på den måde er hans medvirken relevant. Men jeg mener nok, at indslaget var lige langt nok, og han fik meget taletid i forhold til, hvad han bidrog med,« siger Mogens Jensen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra DRs nyhedschef Ulrik Haagerup.

DEBAT: Er det i orden, at DR viser et flere minutter langt indslag med Brian Sandberg og bruger ham som ekspertkilde? Giv den mening til kende herunder eller på Berlingskes Facebook-profil.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.