Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forkert køn sender danske kvinder til Sverige for abort

Hvis kønnet på barnet ikke er det ønskede, vælger flere at få foretaget en abort i Sverige, hvor grænsen for fri abort ligger senere end i Danmark.

Utilfredshed med kønnet på det kommende barn får flere danske kvinder til at rejse til Sverige for at få foretaget abort. Det bekræfter flere kilder over DR.

I Danmark kan man få foretaget en scanning, der viser barnets køn, efter 14. uge, og hvis barnet viser sig at være det »forkerte« køn, kan man rejse til Sverige, hvor der er mulighed for fri abort indtil den 18. graviditetsuge.

Historien bliver blandt andet bekræftet af Robert Kinnerfelt, indehaver af den private graviditets-scanningsklinik »Lille Københavner«. Han er som konsekvens af det stoppet med at tilbyde kønsscanninger fra uge 14. Nu kan man først få det efter 18. uge på klinikken.

- Vi har oplevet, at mennesker, der havde været ved kønsscanning hos os i 14. uge, efterfølgende har fået fjernet barnet i Sverige, hvor der er fri abort indtil uge 18, siger han til DR.

Herhjemme skal gravide kvinder søge hos Abortrådet, hvis de vil have foretaget en abort efter 12. uge, som er abortgrænsen i Danmark.

Hos rådet kender de også til problematikken med kvinder, som tager til udlandet, hvis kønnet på barnet ikke stemmer overens med planerne, siger speciallæge og medlem af Abortrådet Birgit Petersson.

- Den veluddannede del af befolkningen tager meget let til udlandet for at få lavet de her aborter, fordi det jo er tilgængeligt og let at komme til Sverige, og jeg tror ikke, at det kan stoppes, siger hun til DR.

Både Birgit Petersson og Robert Kinnerfelt tager stærkt afstand fra abort-rejser til Sverige.

Men reglerne, der også har været til debat i nabolandet, bliver ikke lavet om, fortæller tilsynschef hos Socialstyrelsen i Sverige, Thomas Tegenfeldt.

- Frem til 18. uge har vi fri abort, og så skal man udføre den, uanset hvilken årsag, der er til aborten, siger han.

Herhjemme frygter Birgit Petersson og Robert Kinnerfelt begge, at flere danskere vil rejse til udlandet for at få foretaget en abort fremover, forklarer de til DR.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.