Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forfatter: Prinsens solo-begravelse vidner om dyb krise

At dronningen og prins Henrik skal begraves hver for sig, er udtryk for dyb krise. Det mener forfatter.

Meldingen om separate begravelser vidner om et ægteskab i dyb krise, vurderer forfatter og journalist Trine Villemann. Free/Fotograf Torben Eskerod/kongehuset/arkiv
Meldingen om separate begravelser vidner om et ægteskab i dyb krise, vurderer forfatter og journalist Trine Villemann. Free/Fotograf Torben Eskerod/kongehuset/arkiv

Det vidner om et ægteskab i dyb krise, når kongehuset melder ud, at dronning Margrethe og prins Henrik skal begraves hver for sig.

Det vurderer journalist og forfatter til bøger om kongehuset Trine Villemann.

»Det er højst usædvanligt, at en regerende dronning ikke stedes til hvile sammen med sin mand. Det vidner om et ægteskab i dyb krise,« siger Trine Villemann.

Kongehuset har i en pressemeddelelse bekræftet, at prins Henrik ikke skal begraves i Roskilde Domkirke, som det har været planlagt.

Meldingen kommer ikke ud af den blå luft, vurderer Trine Villemann.

»Et ugeblad har skrevet om det, og snakken går. I den situation er kongehuset nødt til at reagere.«

»Det er en slags damage control (begrænsning af skaden, red.), vi ser. Det med begravelse af monarker, deres gemaler og gemalinder, er noget, der skal være styr på. Derfor er kongehuset nødt til at reagere, hvis man skal undgå, at folk mister respekten,« siger Trine Villemann.

Hun ser meldingen som et tegn på spændinger i ægteskabet.

»Vi har set mange eksempler på, at dronningens ægteskab er i dyb krise. Og det handler mindre om dronningen, men om at prins Henrik føler sig tilsidesat,« siger hun.

Forventningen har ifølge Villemann været i kongehuset, at de to skulle begraves side om side. I overensstemmelse med den historiske tradition.

»Hvis vi bare går en generation tilbage, så ligger kong Frederik 9. og dronning Ingrid i det åbne kapel ved Roskilde Domkirke.«

»Det blev bygget så stort, at der også ville være plads til dronning Margrethe og hendes mand. Der skulle de to ligge sammen.«

»Senere blev der så bestilt et glassarkofag til flere millioner kroner. Så forventningen fra kongehusets side var, at når den tid kom, så skulle Margrethe og Henrik ligge side om side samme sted, hvor dronningens forældre også ligger,« siger Trine Villemann.

At det ikke kommer til at ske, er ifølge journalistens vurdering »fuldstændig uhørt«.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.