Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forening: Proaktive læger kan gøre en forskel

Det er ikke kun i kræftbehandlingen, at de praktiserende læger ønsker ny mere aktiv tilgang.

De praktiserende læger ønsker en ny mere proaktiv tilgang til patienterne.

Derfor er Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Kræftens Bekæmpelse gået sammen om et udspil, hvor lægerne forpligter sig til at spille en mere opsøgende rolle i kræftbehandlingen.

Men det er ikke kun kræftpatienter, der ser fordele i mere opsøgende praktiserende læger. Også i Diabetesforeningen ønsker man sig læger, der er mere fremme i skoene.

- Det kan betyde næsten himmel og hav for patienterne, hvis vi kommer i en situation, hvor de praktiserende læger mere proaktivt, og også fuldt ud opdateret med den faglige viden, screener patienterne tidligere og bedre, siger Truels Schultz formand i Diabetesforeningen.

Han mener forsat, at patienterne har et ansvar for deres behandling, men lægerne skal være beviste om at få stillet spørgsmål, der går ud over det, som patienterne selv kan finde på at henvende sig om.

- Det er fuldstændig rigtigt, at der er meget patienterne kan gøre selv.

- Men det bedste systemet kan gøre er at indrette sig på en mere hensynsfuld måde end tilfældet er i dag. Der er ingen tvivl om, at den autoritetstro og distance, der er for patienten i forhold til en læge, skal vi forsøge at bryde ned, siger han.

I PLO kalder næstformand Niels Ulrich Holm udspillet om en mere proaktiv lægegerning for et "dogmeskift".

Selv om PLO i første omgang har lavet et udspil om kræftbehandling, er man bevidst om, at lægerne i fremtiden bør spille en mere aktiv rolle hos langt flere patientgrupper.

Særligt de allersvageste der i dag ikke kommer til lægen af sig selv.

- 90 procent af patienterne, som selv finder ud af at bestille tid, dem har vi rigtig godt styr på. Men de 10 procent, der udebliver, det er dem, der har komplikationerne, siger Niels Ulrich Holm.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.