Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forening: Dom om omskæring kan være med til at forebygge

Det er positivt, at et forældrepar er blevet idømt en fængselsstraf for at få deres døtre omskåret.

Foto fra Iris.
Foto fra Iris.

Lovgivningen mod omskæring af børns kønsorganer virker kun, hvis den rent faktisk bliver brugt.

Det siger Lena Nyhus, som er forkvinde for Intact Denmark, en forening der kæmper mod omskæring af børn i Danmark.

Derfor er hun glad for, at et somalisk forældrepar fra Fredericia mandag er blevet idømt hver halvandet års ubetinget fængsel i en principiel sag om omskæring af parrets to døtre.

»Hvis lovgivningen ikke bliver brugt, kan den ikke bidrage til nogen reel beskyttelse af pigerne. At de somaliske forældre rent faktisk er blevet dømt i dag, kan forhåbentligt være med til at forebygge omskæring fremover.«

Parret har nægtet sig skyldig. Samtidig anfægter de præmissen om, at døtrene overhovedet er blevet omskåret.

Men domsmandsretten finder det hævet over enhver tvivl, at pigerne blev omskåret under en rejse i Afrika i sommeren 2015. Og at det skete efter tilskyndelse fra forældrene.

Parret har på eget initiativ og for egen regning fået lavet en gynækologisk undersøgelse af pigerne på privathospitalet Mølholm. Her slog en gynækolog fast, at pigerne ikke var blevet omskåret.

Han er efterfølgende kommet i tvivl.

»Jeg hæfter mig ved, at lægen som forældrene har hyret, efterfølgende er blevet i tvivl, om han har foretaget den rigtige vurdering,« siger Lena Nyhus.

Men det kan også være svært at afgøre, om en pige er blevet omskåret, siger hun.

»Kvinder og pigers kønsorganer ser forskellige ud, så det kan være meget svært helt utvetydigt at afgøre, om der har været skåret i de her pigers kønsorganer,« siger hun.

Sagen begyndte, da den yngste datters klasselærer gik til kommunen med sin mistanke om, at pigen var blevet udsat for det operative indgreb.

Og det er netop opmærksomhed fra lærere og pædagoger, som sammen med information og oplysning er nødvendig, hvis omskæringer skal stoppes, siger Lena Nyhus.

»De personer, som er tæt på, skal have mod til at tale med pigerne, også selv om det er svært,« siger hun.

Forsvarerne for det somaliske forældrepar fra Fredericia oplyser, at dommen ankes til frifindelse til landsretten.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.