Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældres reaktion betyder meget for en god skolestart

Uanset om barnet er udfarende eller tilbageholdende, bør man udvise ro og rummelighed. Skolestarten kan nemlig være meget overvældende for nogle børn.

Børn spejler sig i deres forældre, så sørg for at give skolen positiv opmærksomhed og interesse - uanset hvad du selv måtte have af skolemæssige erfaringer. Free/Colourbox
Børn spejler sig i deres forældre, så sørg for at give skolen positiv opmærksomhed og interesse - uanset hvad du selv måtte have af skolemæssige erfaringer. Free/Colourbox

København. Snart ringer klokken ind til et nyt skoleår, og for tusindvis af børn begynder et helt nyt kapitel.

Mange af de kommende elever er allerede gradvist blevet introduceret til skolen gennem overgangen fra børnehave til skolefritidsordningen.

Men når skolen for alvor begynder, er det alligevel anderledes, fortæller psykolog og familievejleder Heidi Agerkvist.

- Særligt for familiens første skolebarn kan snakken om skolen være diffus, og det kan være svært for barnet at forestille sig at have en hverdag der. Nogle børn siger, at de ikke vil i skole, fordi de tror, at man skal kunne læse, inden man kommer derhen, så det er vigtigt ikke at hype snakken alt for meget, siger hun.

Børn spejler sig i forældrene. Derfor skal man som mor eller far til en ny elev tage det helt roligt, lyder det fra næstformand for Danmarks Lærerforening Dorte Lange.

- Uanset hvad man selv har af skolemæssige forudsætninger og erfaringer, er det bedste råd er at give skolen positiv opmærksomhed og vise interesse. Man skal udtrykke, at man synes, det er dejligt og spændende, at barnet skal i skole. Det er en helt simpel ting, som faktisk betyder rigtig meget, siger hun.

Ifølge Heidi Agerkvist kan skolestarten være enormt overvældende for mange børn. Det kan betyde, at barnet den første uge synes, at det hele er spændende, men den næste uge giver udtryk for det modsatte.

- Det er ikke nødvendigvis et tegn på, at noget går dårligt, eller at barnet ikke er skoleklart. Som forælder skal man have ro i maven og vide, at det som udgangspunkt er fuldstændig naturligt og forventeligt, siger hun og understreger:

- Hvis barnet ikke trives eller er dybt ulykkeligt, skal man selvfølgelig handle på det, men ikke blive forskrækket, hvis barnet får en overbelastningsreaktion af træthed og indtryk.

Uanset om ens barn farer rundt på første skoledag eller står mere afventende bag mor og far, er rummelighed nøgleordet.

- Hvis barnet både skal være nervøs over at gå ind i skolen og samtidig kan mærke på sine forældre, at følelsen er forkert, så kommer barnet for alvor på arbejde, siger Heidi Agerkvist og fortsætter:

- Det gælder om at være fleksibel som forælder og kigge på, hvad barnet har brug for. Har det brug for korte dage, eller spørger det, hvorfor man allerede kommer og henter det igen?

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.