Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældrehensyn hindrer tvangsadoption

I flere tilfælde har Ankestyreslen afvist at tvangsbortadoptere børn, selv om deres biologiske forældre har svært ved at give dem en ordentlig opvækst.

Børn fra de mest udsatte familier forhindres i at få en ny start i en adoptivfamilie, skriver kristeligt Dagblad.

Der tages ganske enkelt for store hensyn til de biologiske forældre, lyder kritikken.

I 2009 fik kommunerne mulighed for at bortadoptere børn uden samtykke fra forældrene. Hidtil har det ført til ni bortadoptioner, mens kommunerne er blevet underkendt i otte andre sager.

I en sag fra Frederiksberg Kommune forsøgte man tidligere i år at tvangsbortadoptere et barn, der var blevet fjernet fra sine biologiske forældre fra fødslen. Men anmodningen fra byrådet blev underkendt af Ankestyrelsen.

Pigens forældre er udviklingshæmmede og har også fået fjernet et andet barn, og derfor var der god grund til at fjerne barnet, mener byrådsmedlem Sine Heltberg (S), der sidder i børne- og ungeudvalget.

- Det er den mest oplagte sag i verden. Barnet har chancen for at få en opvækst som et normalt elsket barn. I stedet bliver det et barn i det sociale system, siger hun.

Sagen har fået hende til at kontakte socialminister Karen Hækkerup (S), der har bedt Ankestyrelsen gennemgå forvaltningen af loven.

- Min intention er, at børn, der fødes af forældre uden forældreevne, skal have chancen for at få nye forældre. De skal ikke være børn af systemet, men have voksne at knytte sig til, som elsker dem og altid vil være der for dem, siger ministeren til Kristeligt Dagblad.

Den udmelding vækker bekymring i Landsforeningen LEV, som kæmper for handicappedes ret til at være forældre.

- Ingen skal omsorgssvigtes, men det er i barnets tarv at have en relation til sin biologiske mor eller far, som det kan have glæde af. Hvis vi begynder at sætte snævre grænser for, hvem der er gode forældre, så kan man udpege mange børn, der ville få en bedre familie, siger foreningens politiske konsulent, Thomas Gruber.

Karen Hækkerup siger dog, at loven bliver brugt med omtanke.

Ankestyrelsens undersøgelse af tvangsadoptioner skal ligge klar i starten af det nye år.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.