Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældre: Stop mistænkeliggørelse af mandlige pædagoger

»Vi mistænker jo heller ikke børnenes fædre for pædofili bare fordi de er mænd,« siger næstformand i Forældrenes Landsforening, FOLA.

ARKIV
ARKIV

Det er dybt bekymrende, at op mod 100 uskyldige pædagoger de sidste fem år er blevet anklaget for pædofili. Det mener Forældrenes Landsforening FOLA efter, at Avisen.dk i dag skriver, af størstedelen af pædofili-anklagerne de sidste fem år mod pædagoger er grundløse.

- Jeg går ud fra, at det mest er uskyldige mandlige pædagoger, der bliver mistænkt for pædofili. Det mener vi i FOLA er dybt bekymrende, især på grund af de signaler det sender til vores børn, når man mistænkeliggør de mandlige pædagoger, siger Dorthe Boe Danbjørg, næstformand i FOLA. Hun henviser til, at nogle institutioner har lavet regler om, at de mandlige pædagoger ikke må have børn på skødet, skifte eller putte dem - uden at der er en kvindelig pædagog i nærheden.

- Det er rigtig ærgerligt, for vores børn har brug for fysisk kontakt både fra mandlige og kvindelige pædagoger. Børn tænker da også over, hvorfor mændene i deres institution ikke må give dem et knus. Vi vil jo også gerne have, at vores børn har fysisk kontakt med deres fædre, og dem mistænker vi jo ikke for pædofili, bare fordi de er mænd, siger Dorthe Boe Danbjørg.BUPL: - Ude af proportionerDet er en ny undersøgelse af de seneste fem års sager om seksuelle krænkelser af børn, som pædagogernes fagforening, BUPL, har lavet, og som viser, at i løbet af de sidste fem år, er kun én ud af de op mod 100 anklagede pædagoger blevet dømt for pædofili.

For de uskyldigt anklagede betyder det lange sygdomsforløb, fyringer og et brændemærke, de aldrig slipper af med.

- Ét tilfælde er ét for mange! Det er selvfølgelig en frygtelig katastrofe for det barn og forældrene, der oplever det, og vi skal gøre alt for at undgå det. Men man skal have den anden side af sagerne med: Når der er tale om en uberettiget mistanke, kan det ødelægge et liv for en pædagog, siger formand for BUPL, Henning Pedersen til Avisen.dk.

På Aarhus Universitet har forskningsgruppen Paradox netop gennemført to store undersøgelser om frygt for pædofili og frygt for anklage for pædofili. Undersøgelserne bliver offentliggjort i den kommende uge.- Der er en stigende optagethed af det seksuelle overgreb som fænomen i vores samfund. Det kan betyde, at mennesker ser og frygter mere i daginstitutionerne, end der faktisk er belæg for. Når man går sagerne efter i sømmene i daginstitutionerne, er størstedelen grundløse, siger Else-Marie Buch Leander. Hun understreger over for Berlingske, at undersøgelserne fra Paradox ikke har noget at gøre med BUPLs undersøgelse, og at resultaterne af forskningsgruppens undersøgelser først vil blive offentliggjort i den kommende uge.Forskrækket kulturHos FOLA understreger Dorthe Boe Danbjørg at pædofili i daginstitutioner er et meget ømtåleligt emne, og at man naturligvis skal reagere på det, hvis man som forælder eller pædagoger oplever noget mistænkeligt.

- Jeg vil nødig kalde det hysteri, for selvfølgelig skal man tage den slags alvorligt. Men der er opstået en forskrækket kultur især omkring fysisk kontakt i institutionerne. Jeg tror, det bedste man kan gøre, er at drøfte i daginstitutionerne og i forældrebestyrelsen, om man er interesseret i regler for fysisk kontakt mellem børn og voksne. Det er også vigtigt, at vi som forældre kan regne med, at vores børn bliver trøstet med et knus, når de er kede af det både af en mandlig eller kvindelig pædagog, siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.