Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældre: Lang skoledag er børnemishandling

Med folkeskolereformen og de obligatoriske lektiecaféer er det blevet obligatorisk for børn at gå i skole mindst 30 timer om ugen. »Det er simpelthen grotesk,« lyder det blandt andet fra en forælder.

Børnene skal nu gå i skole op til 35 timer om ugen, men det er for meget, mener mange forældre. Her børn fra Holmsland Skole i Ringkøbing.
Børnene skal nu gå i skole op til 35 timer om ugen, men det er for meget, mener mange forældre. Her børn fra Holmsland Skole i Ringkøbing.

Folkeskolereformen er blevet skældt ud og lagt for had, siden den i 2013 blev præsenteret af den daværende undervisningsminister Christine Antorini (S). Engelsk fra 1. klasse, idræt hver dag og flere timer i dansk og matematik er blevet diskuteret, men det er især de lange skoledage, der får forældrene til tasterne.

Allerede ved forrige folkeskoleårs begyndelse blev skoledagen forlænget, men for de elever, der mødte ind til første skoledag i morges, bliver dagene frem over endnu længere. Fra i dag indføres obligatorisk lektiehjælp og såkaldt faglig fordybelse, hvorfor alle skoleelever får en skoleuge, der er mellem to og tre timer længere. Det betyder, at indskolingen skal gå i skole i 30 timer, mellemtrinnet i 33 timer og udskolingen 35 timer om ugen, hvilket gør Danmark til et af de lande, hvor børn har længst skoledage. Og ifølge flere forældre på Facebook er det meget mere, end børnene kan klare.

»Det er simpelthen grotesk, at børn skal gå i skole i så langt tid. Det er et overgreb - børnemishandling - og fuldstændig vanvittigt! På mit barns skole er der kommet et »fag« - skak/spil på to timer - det er ren opfyldning af dagen. Det bliver de sgu ikke dygtigere af! Simpelthen forrykt! Intet mindre,« lyder det blandt andet fra Charlotte Johansen.

En anden forælder, Isabell Sinding Andersen, fortæller, at hendes datter har dage i skolen, der er længere end hendes arbejdsdage på trods af, at datteren går i 1. klasse.

»Sidste år kom hun altid træt og udmattet hjem pga. tilstanden i klassen og alt det, hun havde måttet lægge øre og sjæl til. Jeg frygter dette skoleår. Jeg overvejer at skære drastisk i mit budget og sende hende i privatskole. Jeg er selv pædagog og stor tilhænger af den kommunale skole, men tilbuddet er simpelthen blevet for dårligt,« skriver Isabell Sinding Andersen blandt andet.

Noget af det, de lange skoledage er blevet skældt ud for, er, at børnene ikke har tid til at gå til sport og andre aktiviteter, fordi de får for sent fri. Den holdning er Nanna Blechingberg også af:

»Helt uhørt at børnene ikke har tid til fritidsinteresser, der dels udvikler deres sociale kompetencer, hvilket er yderst vigtigt for at kunne fungere. Ydermere stiger fedmen blandt børn, og der er ikke tid til motion,« skriver hun.

Der er dog også en række læsere, der slet ikke kan forstå, at forældre himler over de lange skoledage. Det er en måde at forberede sig til arbejdsmarkedet på, lyder det blandt andet.

»Åååh, nej. Kun otte ugers sommerferie samt vinter-, efterårs- og juleferie. Hvordan skal de »stakkels« børn da kunne klare sig på arbejdsmarkedet, hvis I vil pylre sådan om dem?,« spørger Danjal Jannik Nyberg og bliver bakket op af Lotte Kure Hahn:

»Jeg synes, det er fint, at folkeskolen efterhånden er på linje (tidsmæssigt) med udlandet. Hvis altså eleverne lærer mere, og det ikke bare er opbevaring,« skriver hun.

 

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.