Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Forældre holder øje med deres børn på Facebook

En femtedel af danske forældre har i smug overvåget deres teenagere på sociale medier. Men mistilliden kan få konsekvenser, advarer formanden for Børnerådet.

Teenagere i hobetal er trådt ind på en ny social scene, hvor det handler om at vise flaget, vise tommelfingeren og ikke mindst om at vise sig selv. Sociale medier åbner et unikt vindue, hvorigennem forældre kan se deres børns hverdag, som den ser ud for børnene selv. Forældrenes kighul ind i de unges liv rejser spørgsmålet om, hvor meget kontrol børn skal udsættes for. Forældrene vil børnene det bedste – men er, hvad fatter og mutter gør, altid det rigtige?

En femtedel af forældre til børn i alderen ni til 18 år har overvåget deres børns gøren og laden på sociale medier, uden at børnene har vidst det. Og samtidig har over halvdelen overvåget med barnets accept. Det viser en ny undersøgelse af børns forbrug af sociale medier foretaget af Berlingske Media og YouGov, skriver Berlingske.

Per Larsen, formand for Børnerådet, mener, det er »sygt« at overvåge sine børn uden at have involveret dem i det.

»Man kan ikke bygge et forhold til sine børn på mistillid. Det er absurd, og man risikerer at støde børnene fra sig,« siger han.

Sally Messell-Dalgaard fra Roskilde er 15 år gammel og bruger dagligt Facebook. Hun har enkelte gange følt, at forældrene har krydset grænsen. For eksempel da hun for et års tid siden havde mødt en fyr på nettet.

»Jeg havde skrevet en del med ham på Facebook. En dag, hvor jeg ikke var hjemme og havde glemt at logge af, havde han skrevet, og så læste min mor beskeden. Hun læste også lige de seneste beskeder og ville gerne vide, hvem han var, og hvad det gik ud på,« siger Sally Messell-Dalgaard.

Hos Medierådet for Børn og Unge har man forståelse for, hvad der driver de bekymrede forældre.

»Jeg kan godt forstå forældrenes udgangspunkt. Det bunder i en usikkerhed, fordi man ikke aner, hvad der foregår ude på nettet. Teknologien giver forældre nogle muligheder, som er svære at lade være med at bruge,« siger Gry Hasselbalch, projektleder i Medierådet for Børn og Unge.

Hun og Per Larsen anbefaler enstemmigt at i stedet for at overvåge børnene, skal man så tidligt som muligt tage en snak om brugen af sociale medier, så børnene ved, hvordan de skal gebærde sig.

Gry Hasselbalch mener, at der altid har været en etik omkring børns privatliv, men at den etik måske er skredet lidt i takt med teknologien.

»Jeg gik for eksempel ud fra, at min mor ikke kunne finde på at læse min dagbog. Men de sociale normer bliver sværere at håndtere, når der ikke er en fysisk grænse,« siger hun.

Per Larsen advarer også med store ord mod den glidebane, overvågning kan føre til.

»Det kan give en helt skæv start på livet. Hvis dit barn ikke stoler på dig, kan det ende i generelt mismod eller endda kriminalitet. Jeg ved, forældre gør det i bedste mening, men det kan få katastrofale konsekvenser,« siger Per Larsen.

Han mener, at man naturligvis skal interessere sig for, hvad ens børn foretager sig. Men det skal foregå på deres præmisser, og de skal have lov til at have deres hemmeligheder.

»Og så skal børn jo have lov til at høste deres egne erfaringer. Ellers ender det hele i et stort pylresamfund.«

I USA står virksomheder i kø for at lave produkter, som gør forældre i stand til at overvåge deres kære små. Og den tendens er tilsyneladende ved at finde vej over Atlanten.

Undersøgelsen viser nemlig, at fem procent af danske forældre overvåger deres børn med en særlig overvågningssoftware. En af de mere helstøbte løsninger er antivirusgiganten Symantecs »Norton Family«.

Her loves det, at du kan se alle de websider, som dine børn har besøgt, hvad de søger på nettet, og ikke mindst hvordan de præsenterer sig, og hvad de foretager sig på sociale medier. Og hvis du køber den udvidede udgave, kan du tilmed se, hvem dit barn SMSer med. Men ellers tyder det på, at danske forældre holder sig til mindre vidtgående løsninger, når der snages.

Et eksempel kan være, at forældre får en bekendt til at blive venner med barnet, hvis forældrene ikke selv er det, og så kan vedkommende rapportere tilbage, hvad der sker.

En anden model er, at forældrene kender deres barns password, fordi de har hjulpet med at sætte kontoen op. Og endelig kan det ske, at den unge glemmer at logge af, og forældrene falder for fristelsen til at tage et kig.

Sally Messell-Dalgaard følte sig en smule krænket over episoden, hvor hendes mor læste hendes Facebook-beskeder, men hun ser det ikke som noget stort problem. Hun har aldrig følt, at forældrene er gået fuldstændig over stregen, og hun er helt klar over, at bekymringen er velment. Som hun siger: »Forældre vil jo det bedste for én.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.